2024. április 30. - Katalin, Kitti

MDF: átfogó közteherviselési reform kell!

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa helyett stabilan alacsony "adóéket" tart kívánatosnak; javasolja, hogy a nyugdíjasok is fizessenek legalább jelképes mértékű tételes egészségügyi hozzájárulást, és célul tűzi ki a hazai foglalkoztatási ráta legalább 10 százalékpontos emelését.
2010. február 4. csütörtök 17:55 - HírExtra
Az MDF "Munka és méltóság = megújuló Magyarország" című, a párt honlapján olvasható választási programjában az áll: az MDF átfogó közteherviselési reformot akar, amelynek eredményeképpen jóval több állampolgár fizet majd egyedileg kevesebb adót. Véleményük szerint az adókulcsok csökkentése csak akkor lehetséges, ha az ország elmozdul a mainál jóval szélesebb, ezért igazságosabb közteherviselés irányába.

A program szerint a legelső lépés a minimálbér adómentességének eltörlése kell, hogy legyen. Az MDF a minimálbért egy jelképes 10 százalékos kulccsal adóztatná meg, ehhez azonban, mint írják, a minimálbért fel kell emelni nagyjából ugyanekkora összeggel.

Az MDF a személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa helyett stabilan alacsony adóéket tart kívánatosnak. Magyarázatként hozzáteszik: a munkaadó számára jelentkező bruttó bérköltség és a munkavállaló által kézhez kapott nettó bér közötti résnek kell stabilan alacsonynak lennie minden munkavállaló esetében.

Szerintük szükség van a közteherviselésbe bevontak körének jelentős bővítésére. A társadalmi igazságosság és szolidaritás megkívánja, hogy nyugdíjasok is fizessenek legalább jelképes mértékű tételes egészségügyi hozzájárulást - olvasható az anyagban.

Az MDF a választási programjában így fogalmaz a gazdaságpolitika követendő irányáról: a magyar államháztartás mérete egyedülállóan nagy a volt szocialista országok között, hiszen elszívja és újra elosztja a bruttó hazai termék felét. Ezt az arányt legalább 8-10 százalékponttal csökkenteni szükséges ahhoz, hogy a gazdaság és társadalom felszabaduljon az állam túlsúlya, elnyomása alól, ami ma akadályozza a termelés bővítését, a jövedelmek gyarapítását, a piaci sikert, a versenyképességet és a hatékony foglalkoztatást.

Az MDF szerint a foglalkoztatás nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony szintje a magyar gazdaság Achilles-sarka, éppen ezért a párt célul tűzi ki a hazai foglalkoztatási ráta legalább 10 százalékpontos emelését.

A párt választási programja szerint a hazai munkaerő minőségének egyszeri nagyléptékű, majd később folyamatos javítása mindenekelőtt az oktatási rendszer átfogó és gyökeres reformjától függ. Itt említik meg, hogy szerintük létre kell hozni a Munkaügyi és Oktatási Minisztériumot.

Az MDF szerint meg kell teremteni a járási önkormányzatokat a mai legalsó szintű, falusi önkormányzatok helyett, az általános iskolákat pedig ezek a legalább 30-40 ezer lakost képviselő önkormányzatok tartsák fenn. Úgy gondolják, hogy elengedhetetlen a minimális iskolaméret és osztálylétszám meghatározása is. Az előbbinek legalább 160-200, az utóbbinak pedig minimum 20-25 főnél lenne az alsó határa.

Javaslataik között az is szerepel, hogy nagyságrenddel csökkenteni kell a tanító- és tanárképzést, miközben lehetővé kell tenni a gyenge minőségű tanítók és tanárok elbocsátását, és szükség van a pályakezdő bérek jelentős emelésére is. A program szerint a felsőoktatás gyökeres, átfogó reformja sem halasztható tovább.

Az elmúlt hetekben több MDF-es politikus is azt hangoztatta, hogy nincs szükség 77 akkreditált felsőoktatási intézményre, azonban szükség van a tandíj bevezetésére, mely alól csak a leginkább rászorulók mentesülnének.

A választási program szerint az államháztartás terjedelmének legalább 8-10 százalékpontos csökkentése, az adóalapok és az adófizetők körének szélesítése lehetővé teheti, hogy az áfa határkulcsa idővel ismét 20 százalékra csökkenjen, annak kedvezményes kulcsát viszont ezzel egy időben 10 százalékra kell felemelni.

A program szerint az ingatlanadónak csak helyi adóként van értelme. Ezt az adót, a párt szerint, az újonnan létrehozott járási önkormányzatok alapvető bevételi forrásává kell tenni.

Kajdi József, a szakpolitikai kabinetek koordinátora csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a párt honlapján megtalálható választási program részletesen foglalkozik egyebek közt az oktatással, a gazdaság reformjával, valamint a közigazgatással, de minden fontos szakpolitikai kérdésről, így például a környezetvédelemről, az agrárpolitikáról és a vidékfejlesztésről, az egészségügyről és a szociálpolitikáról külön, részletes programanyag kerül majd fel az MDF internetes oldalára e hét végétől, jövő hét elejétől folyamatosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását