2024. április 25. - Márk

Bánffy Miklósnak szobrot állítanak

Bánffy Miklós politikus, író, képzőművésznek állítanak mellszobrot halálának hatvanadik évfordulóján a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban; a Strobl Alajos megmintázta portré bronz változatát Lapis András készíti el az eredeti gipszminta alapján – döntött pénteki ülésén a Tisza-parti város közgyűlése.
2010. február 19. péntek 21:42 - HírExtra
Strobl Alajos 1920-ban készített szobrot Bánffy Miklósról, amelynek márványból készült változata jelenleg a fővárosi Operaházban látható. A birtokukban lévő gipszet öntőformaként a Strobl-leszármazottak bocsátották a Szegedi Operabarátok Egyesületének rendelkezésre, akik elhatározták, szobrot állítanak Bánffy Miklósnak halálának hatvanadik évfordulójára, 2010. június 5-re.

Bánffy Miklós Kolozsvárott született 1873. december 30-án. A jogi egyetemet szülővárosában végezte, majd országgyűlési képviselő, főispán lett. 1912-18 között az állami színházak főintendánsa volt, nevéhez fűződik a budapesti Operaház átépítése. 1917-18-ban az általa tervezett díszletekben és jelmezekben mutatták be Bartók Béla A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg vára című műveit. 1926-ban visszatelepült Erdélybe, felvette a román állampolgárságot, és az erdélyi szellemi élet vezére lett.

Szeged is sokat köszönhet Bánffy grófnak. Klebelsberg Kunó közeli, gyermekkori jóbarátjaként egyik megálmodója volt a Dóm tér építésének, és az árkádsorral körbe vett téren a Salzburg mintájára kialakított nyári játékoknak. 1934-ben a Szabadtéri Játékokon saját rendezésében és finanszírozásában mutatták be Az ember tragédiáját, amely monumentalitásában egyedülálló volt a játékok történetében.

A második világháború után vagyonát elvesztette, betegen áttelepült Budapestre, és ott halt meg 1950-ben. Sírja Kolozsvárott, a házsongárdi temetőben található.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását