2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szemmel vezérelhető mobiltelefon!

Szemmel vezérelhető mobiltelefont mutatott be a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató. A barcelonai Mobil World konferencián kiállított készüléken a fülhallgatókhoz kapcsolt elektródákkal segítségével, pusztán a szemmozgások alapján lehet hívásokat kezdeményezni és fogadni, vagy akár zenét hallgatni.
2010. február 17. szerda 16:25 - HírExtra
A fülhallgatóhoz kapcsolt elektródák azt a szakemberek által régóta ismert jelenséget használják ki, hogy a szemgolyó elülső és hátulsó pólusa között potenciáldifferencia létezik. A szemgolyók mozgásával bekövetkező potenciálváltozásokat, úgynevezett elektro-okulogrammokat (EOG) az orvostudomány elsőként a 20 század első felében kezdte kutatási célra, elsősorban diagnosztikai célokra használni.

A szemmozgás-érzékelő rendszer még a becsukott szemhéjjal történő szemmozgások potenciálváltozásait is képes érzékelni, a fejlesztőknek mindössze egy olyan szoftvert kellett írniuk, amely az elektródákból érkező jelekhez rendeli a telefon fontosabb funkcióit.
A zenelejátszás indításához, megállításához a felhasználónak határozottan jobbra, majd balra kell mozgatnia a szemét. Egy adott dal átugrásához a szemgolyót kétszer jobbra kell mozdítani.

A hangerő vezérlése már több gyakorlatot igényel: hangosításhoz a szemgolyót fölfelé, majd az óramutató járásával megegyező irányba, halkításhoz pedig szintén fölfelé, majd az ellenkező irányba kell forgatni.

A DoCoMo szerint az eszköz még csak prototípusként létezik, de a kísérleteik azt bizonyítják, hogy néhány éven belül a mobilok talán ehhez hasonló megoldásokkal lesznek vezérelhetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását