2024. április 30. - Katalin, Kitti

Örömlányok gyilkolhatták meg a nem kívánt újszülötteket

Kilencvenhét újszülött csontvázát vizsgálják, akiknek maradványait egy római kori villa környékén tártak fel Nagy-Britanniában, Buckinghamshire grófságban; a szakemberek szerint az épületben bordély üzemelhetett, s az örömlányok gyilkolhatták meg nem kívánt újszülöttjeiket.
2010. június 26. szombat 19:19 - HírExtra
A Temze közelében lévő épületet több mint egy évszázada tárta fel Alfred Heneage Cocks, aki egy igen magas rangú római személy villájának tartotta. A helyszínen, ahol jelenleg búzaföld van, nagyszabású régészeti feltárásokat végeztek, a leletek - műtárgyak, edények, csontok háromszáznál több dobozt töltöttek meg. A feltárások anyagát a közelmúltban fedezték fel a Buckinghamshire-i múzeum raktárában, az Alfred Heneage Cooks által készített fotókkal és részletes beszámolóival együtt - olvasható a BBC hírei között.

A régész, bár nem szentelt túl sok figyelmet a csecsemők maradványainak, részletesen leírta, hogy hol bukkant a csontvázakra, amelyeket a villa falai alatt rejtettek el, vagy egymás mellé fektetve ástak el az udvaron.

Az English Heritage örökségvédelmi szervezet most első ízben foglalkozott ezekkel a csontvázakkal. A vizsgálatok kiderítették, hogy a 97 apróság mindegyike a terhesség 40. hetén született: korukat a csontok hosszának megmérésével állapították meg.

Simon Mays, az English Heritage antropológusa szerint a csontok azonos mérete arra utal, hogy a csecsemő mindegyike azonos korban, valószínűleg azonnal a születésük után halt el, s gyilkosság áldozatává váltak.

"Amennyiben haláluk valamilyen természetes okból következett volna be, különböző életkorban szenderültek volna jobblétre" - hangsúlyozta az antropológus.

Jill Eyers régész arra mutatott rá, hogy a római korban, amikor a gyermekeket kétéves korig nem sorolták a "teljes értékű" emberi lények közé, a csecsemőgyilkosság nem számított olyan elborzasztó bűnténynek, mint napjainkban. A kétévesnél fiatalabb gyermekeket el sem temették a nekropoliszokban, hanem egyszerűen a ház körül földelték el. Ám még ennek fényében is rendkívülinek számít a 97 csecsemőmaradvány, amelyet a római kori villa körül találtak.

"Az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy a villában egy bordély üzemelt, s mivel abban a korban nemigen léteztek hatékony fogamzásgátlók, az örömlányok csak gyilkosság útján szabadulhattak meg a nem kívánt gyermekektől" - magyarázta Jill Eyers.

Az English Heritage szakemberei a továbbiakban a csecsemőcsontvázakat DNS-vizsgálatoknak vetik alá, hogy megállapítsák az újszülöttek nemét, s esetleges rokonságukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását