2024. április 20. - Tivadar

Nemtől is függ a tüdőrák lefolyása

A tüdőrák gyakran alapvetően különbözik a férfiaknál és a nőknél, közölték kedden amerikai kutatók. Az új genetikai eredmények a személyre szabott kezelésekhez vihetnek közelebb.
2010. február 10. szerda 17:50 - HírExtra
Egy másik vizsgálatban az idősebb páciensek egy részénél pedig a tüdőrák olyan típusára bukkantak, amely nagyobb valószínűséggel reagál jól a kemoterápiára. A Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban közzétett tanulmány újabb jelzés arra, hogy genetikailag a rák sokkal összetettebb, mint ahogyan pár éve gondolták az orvosok.

Anil Potti, a Duke Egyetem munkatársa kutatócsapatával kissejtes tüdőrákban szenvedő 787 ember DNS-ét elemezte, majd vetette össze azzal, miként reagáltak a betegek a kezelésre. Ezek alapján két főbb megállapításra jutottak. Egyrészt a tüdőrák biológiája drámaian különböző a férfiaknál és a nőknél. A nőknél a betegség általában kevésbé összetett, legalábbis ami a folyamatban szereplő molekuláris útvonalakat illeti.
"Azt is felfedeztük, hogy az idősebb páciensek egy részénél is előnyösek azok a kezelések, amelyeket eddig általában a fiatalabbak számára tartottunk fenn" - jelezte másik felismerésüket Potti kiadott közleményében.

A kutatók szerint a genetikai ráktesztek ma már hozzáférhetők és hetek alatt eredményt adnak. A megfelelő kezelést így már a páciens genetikai jellegzetességei alapján választhatják ki.

Decemberben jelentették be brit kutatók, hogy 23 ezernél több génmutációt azonosítottak tüdőtumorból vett minták DNS-ében. A rákgyógyszerek egy része közvetlenül az adott mutációkat célozza meg. Több tucat szer van a piacon a tüdőrák kezelésére, és az onkológusok igyekszenek minden páciens számára a megfelelő terápiát kiválasztani.
A tüdőrák a rákos halálozások vezető oka világszerte, évente mintegy 1,3 millió embert öl meg. Nem okoz azonnali tüneteket, ezért az érintett emberek többségénél már csak akkor diagnosztizálják, amikor szétterjedt. Ez az egyik oka annak, hogy a túlélési aránya csupán 15 százalék körül van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását