2024. május 3. - Tímea, Irma

Itt a paradicsomszezon

A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédő likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésűnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érő magyar pa
2008. július 29. kedd 07:35 - Hírextra

Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt. Ezért a sápadt, kissé halízű, ámde soha el nem rothadó, merthogy tartósított, külföldről behozott piros gömbölyűséget egyáltalán nem szabadna megvenni a bio- és ökohívők szerint, mert nincs benne semmi "igazi".


Augusztusban aztán mindent bele! A lecsószezon újdonsága már a múlté, de mindig ki lehet próbálni a klasszikus paradicsomlevest, amelynek zamata egészen más a friss zöldségből, mint konzervből, és ugyanez vonatkozik a töltött paprikára is.


A töltött paradicsom olcsó és mutatós hideg előétel, amellyel nemcsak a vendégeket lehet meglepni, hiszen olcsó és fél óra alatt elkészül. Tölteléke lehet egyszerű virsli- vagy hússaláta, de jól mutat benne színe folytán a kukorica-, sajt- vagy tojáskeverék is. A tetején elkerülhetetlen dísz a kis petrezselyem vagy zellerbóbita. A tálon fejes salátalevelekkel kell neki megágyazni.
Leves, de másképp: a paradicsom az alapanyaga a Magyarországon is elterjedőben lévő spanyol hideg levesnek, a gazpacho-nak, amely kánikulában ideális kezdő fogás.


Nagyon divatos előétel a koktélos pohárban feltálalt fűszeres-chilis paradicsomszósz, amelybe kis nyárson sült csirkedarabkákat vagy megpárolt koktélrákokat mártanak. Narancsszelettel és citromfűvel díszítik a kehely szélét, a csábító színkavalkád kedvéért.


A paradicsom-befőzések klasszikus korszaka elmúlt - gondolhatnánk. Ám soha nem volt annyira divatos az eltevés, mint manapság, amikor a vásárlók már tudják, mennyi fölös só és tartósító, meg festék van a gyári készítményekben.


A paradicsom fontos alapanyaga a különféle csatniknak, azaz indiai sós-csípős-édes mártásoknak is.
Újra kezdik felfedezni a 19. század végén kedvelt paradicsomlekvárt, amely kiváló mártás mindenféle sülthöz, és egészségesebb mint a ketchup, mert nincs benne annyi fölös só, cukor és színezőanyag.


A fifikásabb háziasszonyok megpróbálkozhatnak a szárítással, majd a marinálással is, bár az eredeti olasz szárított-marinált paradicsom fűszerezését nehéz visszaadni.


A nyers, nyári paradicsomot, ha a hűtőben megfonnyad, megpuhul, de még fogyasztható, érdemes lefagyasztani. Darabonként jó betekerni átlátszó fóliába, majd télen egy-egy darabbal ízesíteni a levest, a pörköltet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. augusztus 28. 10:54
..."Ő"...
talán ez volt az. de még egy receptet is, más lapról. ;-/
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását