2024. május 5. - Györgyi

Ennyi? Vádemeléssel lezárták a nyomozást?

Vádemelési javaslattal lezárta, és a Pest Megyei Főügyészséghez továbbította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a kiskunlacházi H. Nóra ellen elkövetett gyilkosság nyomozati aktáját - közölte a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. február 3. szerda 16:25 - HírExtra
Papp Péter ezredes kijelentette: olyan megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre, amely megalapozza, hogy a tavaly júniusban elfogott férfi megerőszakolta, majd meggyilkolta 2008. november 23-án a kiskunlacházi kiserdőben a 14 éves H. Nórát.

A több mint egy évig tartó nyomozás az egyik legdrágább eljárások közé tartozik; 16 kötetnyi, több mint 5400 oldalas nyomozati aktát kedden továbbították az ügyészségre. A bűnügyi főigazgató abban bízik, hogy még ebben az évben elsőfokú ítélet születhet az ügyben.

Papp Péter a részletekről kedden az MTI-nek elmondta: a 16 kötetes, 5466 oldalas vádindítvány tartalmazza a 193 tanú kihallgatásáról készült jegyzőkönyveket, s azt az 58 oldalas jegyzőkönyvet is, amelyet P. József gyanúsított 8 alkalommal történt meghallgatása közben rögzítettek.

A dokumentumok között szerepelnek a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetnek átadott 146 DNS minta elemzéséről készített szakvélemények is - tette hozzá Papp Péter, megjegyezve, csak ezek a vizsgálatok mintegy 53 millió forintba kerültek.

A nyomozati irat részét képezi még a gyilkosság helyszínén lefoglalt 44 anyagmaradványról, illetve a kiserdőben, valamint a gyanúsított lakásán talált 101 tárgyról készült jegyzék. A tárgyak között ott vannak H. Nóra személyes tárgyai, így nyaklánca, mobiltelefonja, illetve táskája az irataival, melyekre P. József lakásában, egy porszívó porzsákjában bukkantak rá a nyomozók.

A bűnügyi főigazgató közölte, noha P. József első kihallgatásakor, illetve a bíró előtt is részleges beismerő vallomást tett, később ezt a vallomását részben enyhítette”, majd visszavonta. Az újabb verzió” szerint H. Nórával a lány beleegyezését követően közösült, majd élve hagyta ott a lányt a kiserdőben, illetve helyszínül más területet jelölt meg, de ezeket a nyomozók a bizonyítékok alapján egyértelműen megcáfolták.
A kedden benyújtott vádindítvány elbírálására 30 nap áll a főügyészség rendelkezésére, mely további 30 nappal meghosszabbítható.

H. Nórát 2008. november 23-án hajnali 2 és 3 óra között a kiskunlacházi művelődési ház közelében, a Kinizsi út 27. számú házzal szembeni kiserdőben támadta meg az akkor még ismeretlen elkövető. A szórakozásból rokonaihoz tartó lányt a férfi megerőszakolta, majd sikoltozó áldozatát megfojtotta.

A rendőrség hatalmas apparátust vetett be a nagy visszhangot kiváltó ügy felderítésére. Tavaly nyáron sikerült képbe” hozni a kiserdőtől nem messze lakó P. Józsefet, aki azon az éjjelen egy másik településen ismerősei körében szórakozott. Hazafelé tartva eldöntötte, hogy az első vele szembe jövő nővel közösülni fog. Ez a nő az épp arrafelé tartó H. Nóra volt. P. Józsefet a gyilkosság helyszínén talált DNS nyomok azonossága és tárgyi bizonyítékok alapján helyezték 2009. június 26-án előzetes letartóztatásba.

A gyilkosság elkövetésével eleinte három roma fiatalembert gyanúsítottak meg a helybéliek, majd az önkormányzat demonstrációt szervezett a településen, ahol Répás József polgármester többi között azt mondta: "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból!” Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után kizárta, hogy a gyanúba keveredett három kiskunlacházi romának bármi köze lenne a gyilkossághoz, mint ahogyan ez később igazolást is nyert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását