2024. május 16. - Mózes, Botond

Robbantás egy pakisztáni lányiskolában: külföldiek is meghaltak

Pokolgépes merényletet követtek el egy újjáépített pakisztáni lányiskola avatóünnepségén szerdán az ország északnyugati részén; a robbanásban három amerikai és egy pakisztáni katona, valamint három pakisztáni iskolás és egy járókelő vesztette életét - közölték biztonsági tisztviselők.
2010. február 3. szerda 16:20 - HírExtra
A merényletet a tálibok vállalták magukra. A hatóságok 45 és 70 közé teszik a távirányítással végrehajtott robbantás sebesültjeinek számát, többségük iskolás lány, de van köztük több újságíró is. A terrorcselekményt Alsó-Dir körzetében követték el, a Szvat-völgy közelében, amelyet pedig a hadsereg nagyjából már megtisztított a tálib lázadóktól.

Az első hírekben még az szerepelt, hogy a külföldi halottak újságírók, illetve segélymunkások. Egy rendőrségi tisztviselő elmondása szerint az iskola teteje beomlott, és az áldozatok közül néhányan a romok alá szorultak.

A három amerikai katona pakisztáni újságírók és helyi vezetők konvoját kísérve érkezett az újjáépített alsó-diri lányiskola avatására, amelyet a tálibok egy éve egyszer már felrobbantottak. Az amerikaiak egy kis egység tagjai voltak, amely az afgán határvidéken biztonsági feladatokat ellátó külön határvédelmi erők kiképzését végzi.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége és a pakisztáni hadsereg megerősítette a három amerikai katona halálhírét.

Azam Tárik tálib szóvivő szerint "a megölt amerikaiak a Blackwaterhez tartoztak". Ez az a - később Xe Servicesre átkeresztelt - amerikai biztonsági magáncég, amelyet Irakban súlyos vétségekkel vádoltak. "Tudjuk, hogy a Blackwater felelős Pesavart és más pakisztáni városokat ért támadásokért, figyelmeztettünk, hogy megbosszuljuk ártatlan pesavariak halálát, és ma épp ezt tettük" - mondta Tárik.

(Képünk csak illusztráció)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását