2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mehszúd, a tálib vezér többé nem gonoszkodik

Pakisztáni és amerikai illetékeseknek meggyőződésük, hogy meghalt Hakimullah Mehszúd, a Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) vezetője, aki kitervelte az afganisztáni CIA-központ ellen decemberben elkövetett öngyilkos merényletet - írta internetes oldalán hétfőn a The New York Times című amerikai lap.
2010. február 1. hétfő 14:25 - HírExtra
A hír szerint a tálib vezér egy pilóta nélküli repülőgép támadásakor szerzett sebeibe halt bele. Az értesülést nem tudta megerősíteni a pakisztáni hadsereg, amely tavaly októberben Dél-Vazirisztánban nagyszabású offenzívát indított Mehszúd és hívei ellen - teszi hozzá a The New York Times, amely a TTP-vezető múlt heti temetésén állítólag részt vevő szemtanúkra hivatkozik.

A washingtoni kormányzat egy tisztségviselője azt mondta, hogy hírszerzési jelentések szerint Mehszúd 90 százalékos bizonyossággal belehalt a január 14-i támadás okozta sebesüléseibe.

Egy amerikai honlap viszont, amely figyelemmel kíséri az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken folyó amerikai rakétatámadásokat, más amerikai hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy nincs jele Hakimullah Mehszúd halálának.

Amennyiben a halálhír igaz, akkor ez fél éven belül már a második nagy sikerük lenne az amerikaiaknak a pakisztáni tálibokkal szemben: tavaly augusztusban egy amerikai rakéta megölte Hakimullah elődjét, a TTP-t alapító Baitullah Mehszúdot.

A pakisztáni tálibok vasárnap tagadták vezérük - újabb - halálhírét. "Hakimullah ép és egészséges, él, a haláláról szóló hírek célja csak az, hogy széthúzást idézzenek elő a tálibok soraiban" - mondta a francia hírügynökségnek telefonon Azam Tárik szóvivő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását