2024. április 16. - Csongor

Galádság! Lelőtték az eltévedt jegesmedvét!

Az izlandi rendőrség, esetleges támadástól félve, lelőtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévő szigetországban.
2010. február 1. hétfő 11:05 - HírExtra
Az állatot egy gazdaasszony vette észre egy fjord mentén fekvő farmján Izland északi részében; alig száz méter választott el a jegesmedvétől. Tüstént riasztotta a rendőröket, akik nem tanakodtak sokat, végeztek az állattal. Elmondásuk szerint nem volt más választásuk, mivel az időjárási körülmények miatt lehetetlen lett volna élve befogni a ragadozót - írta a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása (www.sueddeutsche.de).

Bár Izlandon nem fordulnak elő jegesmedvék, 2008-ban néhány héten belül két példány is megtette jégtáblákon sodródva a Grönland és a szigetország közötti nem csekély távolságot. Azokat is lelőtték a rendőrök.

A jegesmedvék az egész Északi-sarkvidéken megtalálhatók. Egész évben a jégtakarón, jégtáblákon élnek. Más medvékkel ellentétben szinte kizárólag hússal táplálkoznak. Nem félnek az embertől, ezért veszélyes vadállatokként tartják őket számon.

A lelövésüket ellenzők száma mégis nagy, hiszen alig 20 000-25 000 példány maradt már csak a Földön, és 2006 óta szerepelnek a veszélyeztetett állatfajok Vörös Könyvében.
Mivel az élőhelyüket jelentő jég a felmelegedés miatt gyors ütemben zsugorodik, félő, hogy állományuk tovább csökken majd. A tengerek szennyeződése és a fokozódó hajóforgalom is rossz hatással van az állományra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását