2024. május 5. - Györgyi

Színházzal a cigányok beilleszkedéséért

Újszerű kezdeményezéssel, drámapedagógiai módszerrel igyekszik segíteni a tamási kistérségi társulás egy 2010-ben induló programja a roma integrációt: Az élet színházában cigány fiatalok játsszák el az őket érő megkülönböztetést.
2010. január 31. vasárnap 22:59 - HírExtra
A társulás a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára elkülönített támogatásból valósítja meg a kétéves pályázati programot, amelynek első részében a kistérségben élő roma fiatalok részvételével hoznak létre egy színházi előadást - mondta Csizmadiáné Czuppon Viktória programfelelős.

A társulatban pszichológus és színész segítségével gyerekek és szüleik a mindennapokban őket érő diszkriminatív bánásmód egyes elemeit játsszák el; az elképzelés az, hogy a szituációs gyakorlatok segítenek a résztvevőknek feldolgozni a helyzetet, és jobban tudnak reagálni a konfliktusokra.

A koncepció szerint a "színészek" nem hátrányos helyzetűek előtt is eljátsszák a darabot, így ők is szembesülhetnek a diszkrimináció durva megnyilvánulásaival.

Az előadást a tamási kistérségben mutatják be, és a tervek szerint a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és más színházaknak is ajánlják majd - tette hozzá a programfelelős.
Mint mondta, Az élet színházának van magyarországi előképe, mégis újszerű, hogy a hátrányos helyzetűek megkülönböztetésének leküzdésére használják fel.

Az integrációs program keretében információs pontot is működtetnek, ahol csoportterápiás szakemberek foglalkoznak roma fiatalokkal, valamint mentálhigiénés és egészségügyi előadásokat szerveznek a tamási kistérség iskoláiban. A projekt része lesz továbbá egy képzési és egy foglalkoztatási program, amelynek révén 20-25 hátrányos helyzetű ember juthat munkához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását