2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az Avatar lenyomta a Titanicot

Az Avatar, James Cameron öko sci-fije, 1,85 milliárd dolláros globális jegyeladásával maga mögé utasítva a korábbi csúcstartó Titanicot, minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett.
2010. január 27. szerda 12:53 - HírExtra
A 20 Century Fox filmstúdió adatai szerint a csúcsdöntés január 25-én, hétfőn következett be. Cameron 3D-s produkciója saját, 1997-ben bemutatott romantikus katasztrófafilmjét gyűrte le a mozipénztáraknál, így mindkét rekord a rendező nevéhez fűződik.

Hétfőn estére az Avatar világszerte mért összbevétele elérte a 1,859 milliárd dollárt (mintegy 360 milliárd forintot), míg a Titanic korábbi rekordja 1,843 milliárd dollár (356 milliárd forint) volt.

"Ez már hivatalos: a világ királya ismét a világ királya lett" - jelentette ki Jeff Bock boxoffice-elemző.

A félmilliárd dollár körüli költségvetésű Avatart a 3D-s technika megújításáért mérföldkőnek tekintik a filmezés történetében. Az adatok alapján az összbevétel 70 százalékát a film 3D-s vetítései hozták.

Cameron filmje a jövőben, egy távoli bolygón, a Pandorán játszódik, amelynek bennszülött lakosságát azért akarják elűzni az emberek, hogy kitermelhessék a kultikus lakóhelyük alatt található értékes ásványt.

A kanadai rendező korábban arról beszélt, hogy a produkció - annak ellenére, hogy sokan átpolitizáltnak tartják - szélesebb metaforát hordoz, amely arra világít rá, hogyan bánunk a körülöttünk lévő világgal és természettel.

A stúdió szerint a film témája a környezet védelme, az élet tisztelete, és a bolygó békéje iránti vágy vitte az emberek tömegeit világszerte a mozikba.

A produkció a legjobb film és a legjobb rendező Arany Glóbusz-díját is elnyerte a minap és jó eséllyel indul az Oscar-versenyben is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását