2024. május 18. - Erik, Alexandra

Akvarelltriennálé Egerben

Százhuszonhét művész, mintegy háromszáz képe szerepel az Országos Akvarell Triennálén, amely szombaton nyílt meg Egerben, a Templom Galériában.
2009. augusztus 1. szombat 15:50 - HírExtra
Az alkotásokat kétszáz pályázó hétszáz műve közül választotta ki a képzőművészekből és művészettörténészekből álló zsűri.

Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet vezetője felidézte, hogy a két évente megrendezésre kerülő akvarellbiennálék hagyománya immár négy évtizedes Egerben, az első tárlatra 1968-ban került sor.

Első alkalommal rendeznek azonban triennálét, vagyis mostantól nem két-, hanem háromévente kerül sor a seregszemlére. Ennek az az oka, hogy ez idáig egy időben zajlott az egri rendezvény a miskolci Országos Sokszorosító Grafikai, valamint a salgótarjáni Országos Egyedi Rajz Biennáléval, így több művész, bár szeretett volna, nem tudott pályázni valamennyire. Most összehangolták a három kiállítást, így mindegyikre háromévente, egymástól elcsúsztatva kerül sor - közölte Veres Gábor.

Habis László, a város polgármestere felhívta a figyelmetarra, hogy időről-időre hatalmas érdeklődés tapasztalható a művészek részéről az egri akvarellbiennálék, illetve most a triennálé iránt. Ez talán nem csupán a művészi kihívásnak, hanem a város varázsának is köszönhető - vélekedett.

Felidézte, hogy a város pályázat alapján, az Európai Unió segítségével egy új kulturális intézmény megvalósítását tervezi Agria Agóra elnevezéssel. Reményét fejezte ki, hogy a következő triennálénak már az új épület adhat otthont.

A megnyitón Eger polgármesterének díját, egyben a triennálé fődíját Szily Géza vehette át. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját Ujházi Péter kapta. Miskolc polgármestere Krajcsovics Évát díjazta. A Heves Megyei Közgyűlés elnökének díját Vízi Tihamérnek nyújtották át. A triennálé megrendezését támogató Omya Hungária Kft. pedig Mayer Berta alkotói munkáját ismerte el.

A triennálé anyaga szeptember 18-ig látható az egri Templom Galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását