2024. április 19. - Emma

Új Orosz művészeti szövetség alakult

Hivatalosan regisztrálták az Orosz Filmművészek Szövetségének elnökét, Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendezőt bíráló, ezért a szervezetből kilépett művészek által megalapított új szövetséget.
2010. szeptember 26. vasárnap 22:00 - HírExtra
Az új szervezet elnöke Borisz Hlebnyikov rendező, helyettesei ifjabb Alekszej German filmrendező és Vitalij Manszkij dokumentumfilmes.

A bejegyzéshez a kulturális miniszter hozzájárulása volt szükséges, ugyanis ez az első eset, hogy a szovjet időkben létrehozott művészeti szövetségek valamelyike kettészakadt.

Az új szervezet az Orosz Filmművészek és Filmművészeti Szervezetek és Egyesületek Szövetsége elnevezést kapta, amelynek rövidítése KinoSzojuz, vagyis MoziSzövetség.

A vihar a szövetségben 2008-ban kezdődött, amikor kongresszusán a több mint egy évtizede elnöklő Nyikita Mihalkov helyére Marlen Hucijev filmrendezőt választották meg. Mihalkov számos intrikus húzással elérte, hogy egy újabb kongresszuson az általa meghívottak újraválasszák. Azok a filmesek, akik nem akarták őt a szervezet élén látni, Nem tetszik nekünk címmel nagy feltűnést keltő levelet írtak, amelyben már nyilvánosan és élesen támadták Mihalkovot. Ezt követően sokan kiléptek a nagy hagyományú - és a sztálini időkben kapott ingatlanaival dúsgazdag - szervezetből, és idén megalapították a KinoSzojuzt.

Manszkij a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta: az új szervezet tagjai csak annyit akarnak, hogy hallathassák hangjukat a filmművészetet érintő kérdésekben, és senki ne tegyen a nevükben olyan nyilatkozatokat, amelyeket velük előbb nem egyeztetett.

A KinoSzojuz megalapításának oka, hogy a régi szövetség számos tagja megértette: ilyen szabályokkal tovább játszani értelmetlen. A szövetség elmulasztotta az orosz filmművészet alakulásának jelentős periódusát, és a fejlődés nélküle ment végbe. A bírálók - köztük olyan kiváló rendezők, mint Hucijev, German vagy Szokurov - nyílt leveleinek hatása nem volt, így elhatározták, hogy új szervezetet hoznak létre akkor is, ha az kevésbé lesz befolyásos, mint a hihetetlen állami forrásokkal támogatott régi.

A KinoSzojuzhoz való csatlakozáshoz nem szükséges kilépni a Mihalkov vezette szövetségből.
Az új szervezet nem tart igényt semmire a régi szövetség vagyonából - közölte Manszkij. Hozzátette azonban, hogy nem adták fel a harcot a vagyon - mindenekelőtt a Mihalkov által elhanyagolt, és most eladásra szánt székház - megőrzéséért: a régi szövetségben sokan belülről akarnak rendet tenni, ennek érdekében hajlandók elmenni akár odáig is, hogy kérjék a szövetség feloszlatását.

Manszkij tájékoztatása szerint a KinoSzojuz szakmai céhekből áll, minden céh saját döntéseket hoz, és elnököt választ. Belőlük áll a szervezet vezetése: a KinoSzojuz elnöke főleg ahhoz kellett, hogy bejegyezzék a szervezetet, és hogy később jóváhagyja az előterjesztett javaslatokról az elnökök testülete által hozott döntéseket - egyedül azonban semmilyen kérdésben nem dönthet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását