2024. április 29. - Péter

A csehek szeretnek moziba járni

Több mint 12,8 millió nézőt vonzottak tavaly a csehországi mozikban vetített filmek, ami 1994 óta a legmagasabb szám. Rekordnagyságú - 1,2 milliárd korona, azaz mintegy 12 milliárd forint - volt az az összeg is, amelyet a nézők a mozik pénztárában hagytak
2008. január 23. szerda 13:22 - Hírextra
A cseh filmforgalmazók szövetségének adataiból kiderül, hogy a tavalyi évben 1,3 millió nézővel volt több a mozikban, mint 2006-ban.

A filmek népszerűségi listájának első két helyét hazai alkotás foglalja el. Jan és Zdenek Sverák rendezőpáros Vratné lahve (Betétes üvegek) című filmjére 1,254 millió ember váltott jegyet, ami 124 millió koronás bevételt jelent. A második helyen Jirí Menzel Őfelsége pincére voltam című film szerepel 857 359 nézővel és 81,7 millió koronás bevétellel. A bronzérmes hely a Harmadik Shrek című amerikai rajzfilmé. A Shrek-sorozat legutóbbi részére 712 703 ember volt kíváncsi, akik 62,3 millió koronát fizettek a belépőként.

A cseh mozirajongók egyharmada a hazai alkotások kedvéért ült be a nézőtérre. "Ez rendkívül örvendetes felismerés, kedvező tény. A hazai alkotásokat ilyen nagymértékben csak Franciaországban kedvelik. A cseh filmpiac lassan olyan helyzetbe kerül, hogy az amerikai filmek csak nézőként tudják szemlélni, hogyan versengenek egymással a cseh alkotások a nézők kegyeiért" - jelentette ki Jan Bradác, a Falcon filmterjesztő vállalat igazgatója.

A Betétes üvegek hat év után az újabb cseh film, amelyre több mint egymillió néző volt kíváncsi. Legutóbb ilyen nagy sikert úgyszintén a Sverák páros rendezte Sötétkék égbolt könyvelhetett el. A második világháborús eseményeket felidéző filmre 1,196 millió néző váltott jegyet.

A tavalyi évben két további cseh film látogatóinak a száma haladta meg a nagyon szolidnak tartott 400 ezres nézőszámot. Tomás Vorl Gympl (Gimi) és Jan Hrebejk Medvídek (Medvebocs) című alkotása azonban csak a tavalyi év második felében került a mozikba, így valószínű, hogy látogatottságuk a forgalmazás első éve alatt még növekedni fog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását