2024. május 23. - Dezső

Üdvözlik a pártok Sólyom László döntését

Április 11-ére írta ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök.
2010. január 22. péntek 17:47 - HírExtra
A választások második fordulóját április 25-én tartják, a választás kitűzésével hivatalosan is megkezdődött az április 9-én éjfélig, 78 napon át tartó választási kampány.

A parlamentbe képviselőket delegált pártokat nem érte váratlanul a választások időpontjáról szóló államfői döntés. Sólyom László még decemberben arról beszélt, hogy a lehető legkorábbi időpontra írja ki az országgyűlési választást, így számítani lehetett arra, hogy annak első fordulója valószínűleg április 11-én, második fordulója pedig április 25-én lesz.

Jó hír Magyarország számára, hogy Sólyom László köztársasági elnök a törvény szerinti lehetséges legkorábbi időpontra írta ki az országgyűlési választás első fordulóját - reagált a hírre Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

A szocialista pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a hivatalos kampány így a lehető legrövidebb ideig tart majd, ezzel kevesebb idő jut arra, "hogy családokat összeveszítsenek, a gyűlöletoffenzívára, a megosztásra, arra, hogy gyilkosnak nevezzék a kormányfőt és hogy bilincsben ábrázoljanak meg nem vádolt szocialista politikusokat, és hogy leveleket hamisítsanak baloldali ifjúsági szervezet nevében".

"Itt az idő" - idézte Lendvai Ildikó a Fidesz plakátszlogenjét, hozzátéve: itt az idő, hogy ki-ki előálljon valódi választási programjával, azt tovább ne titkolja.

A kampányát március 15-én indító Fidesz szerint a magyar emberek 2006 óta várnak az államfő országgyűlési választások kiírásáról szóló bejelentésére, amellyel végre visszakaphatják a jövőről szóló demokratikus döntés jogát.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: az emberek várakozása a választások iránt 2006 óta csak fokozódott a megszorító intézkedések, a korrupciós ügyek, a magyar emberek pénzének ellopása miatt.
A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint Magyarországon az emberek döntő többsége várja a változást, le szeretné zárni a Gyurcsány-korszakot, és azt is szeretnék, ha a gazdaság megindulhatna a növekedés útján, megújulhatna az ország. Mint mondta, örülnek, hogy Sólyom László ezt a népakaratot döntésekor figyelembe vette, és korai időpontra írta ki a választásokat.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a köztársasági elnök azon döntését, hogy az országgyűlési választások első fordulóját április 11-re írta ki - közölte Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az MTI-vel.

Mint mondta, erre számítottak, hiszen Sólyom László korábban már bejelentette, hogy a lehető legkorábbi időpontra tűzi majd ki a voksolást. Hozzátette: a KDNP, ahogy eddig, ezután is mindent megtesz az emberekért és a változásért.

A Szabad Demokraták Szövetsége tudomásul vette a köztársasági elnök döntését, miszerint az országgyűlési választások első fordulója április 11-én lesz - közölte a párt sajtóosztálya az MTI-vel, hozzátéve: az SZDSZ e döntéshez igazodva kezdi meg kampányát.

Az MDF azt tudatta, hogy nem érte váratlanul a köztársasági elnök döntése. Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője kiemelte: az MDF üdvözli azt, hogy a köztársasági elnök a lehető leghamarabbi időpontra írta ki az országgyűlési választásokat.

Az MDF tisztességes, hiteles és szakszerű programját változatlanul egy pozitív hangvételű, fiatalos kampánnyal kívánja népszerűsíteni - jelentette ki a szóvivő.
A kormányszóvivő pénteken nem kívánta kommentálni az államfői bejelentést, Szollár Domokos azt mondta, a kormány tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését.
Az államfő újévi beszédében úgy fogalmazott: "Magyarország is nagyon megérett már a megújulásra. S mivel 2010 választási év lesz - az új esztendő alkalmat kínál a politikában és a közügyekben is az újrakezdésre". Felhívta a figyelmet arra: "a választás nagy esély, ám csupán a kezdet".

"Hiszen a lényege a változtatás lehetősége, ezért is nyújt reményt. Hogy a remények beteljesednek-e, a folytatáskor válik majd el. De ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia a maga területén, legyen az munkahely, család, vagy a közélet" - mondta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását