2024. május 18. - Erik, Alexandra

Haiti katasztrófa: 200 ezer áldozat sem kizárt - Hírösszefoglalónk

A haiti egészségügyi miniszter szerint a keddi földrengés halálos áldozatainak a száma meghaladja az ötvenezret, a belügyminiszter pedig azt állítja, hogy a kétszázezret is elérheti a halottak száma.
2010. január 16. szombat 12:45 - HírExtra
A haiti egészségügyi miniszter a romba döntött fővárosban, Port-Au-Prince-ben tartott sajtótájékoztatót, és arról beszélt, hogy több mint 50 ezren haltak meg a hetes fokozatú földrengésben, és 250 ezren megsérültek. A haiti belügyminiszter a brit hírügynökségnek nyilatkozva azonban ennél is súlyosabbra becsülte a tragédiát. "Már körülbelül ötvenezer holttestet gyűjtöttünk össze. Arra számítunk, hogy összességében száz- és kétszázezer között lesz a halottak száma, habár sosem tudjuk meg a pontos számukat" - mondta.

Aramick Louis közbiztonságért felelős államtitkár azt mondta, hogy eddig közel negyvenezer áldozatot temettek el tömegsírokba.

Amennyiben a belügyminiszter által említett adat pontosnak bizonyul, akkor a 7-es fokozatú Haiti földmozgás az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés volt a világon valaha feljegyzett tíz legsúlyosabb közül.

Nagy a veszélye a járványok kirobbanásának a fővárosban. Ezzel összefüggésben a legsürgetőbb feladatnak nevezte a hőség és a magas páratartalom miatt oszlásnak indult holttestek eltakarítását a főváros utcáiról és a romok alól.

John Holmes, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekért felelős helyettese 562 millió dollárt kért a nemzetközi közösségtől Haiti megsegítésére és újjáépítésére. Holmes "borzasztó katasztrófának" nevezte a haiti földrengést, amely szerinte hárommillió embert érint a karibi országban.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szombaton keresi fel a földrengés sújtotta Haitit, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig várhatóan vasárnap érkezik oda.

A rohamosan csökkenő túlélési esélyek ellenére, több áldozatot is élve húztak még ki a romok alól pénteken a három napja földrengésben megsemmisült haiti fővárosban. Az amerikai hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a túlélők között van egy 19 éves lány, akit kiemelésekor halottnak könyveltek el a mexikói katasztrófamentők. Brit tűzoltók egy kétéves kislányt szabadítottak ki az egyik port-au-prince-i ház romjai alól. A helyi Montana szálloda maradványai közül pedig hét ember került elő élve, köztük négy sértetlen amerikait, akik saját lábukon távozhattak.

Az egyik hegyoldali ház romjai alól egy ausztrál forgatócsoport segítségével ástak ki egy 16 hónapos kislányt 68 órával a keddi 7-es erősségű rengés után.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását