2024. június 17. - Laura, Alida

A tudósok előre figyelmeztettek

Néhány tudós azt állítja, hogy két évvel ezelőtt figyelmeztették a haiti vezetést a komoly földrengésveszélyre, a kormány azonban az ország egyéb súlyos nehézségei miatt ilyen rövid idő alatt nem tudott érdemi megelőző intézkedéseket tenni.
2010. január 15. péntek 21:21 - HírExtra
Eric Calais, a Purdue Egyetem geofizika professzora és Paul Mann, a Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének kutatója azt állítja, hogy egy, a Dominikai Köztársaságban tartott tudományos konferencián már 2008 márciusában súlyos földrengésveszélyre figyelmeztettek Haiti térségében több más tudóssal együtt.

A tudósok akkor azt jósolták, hogy az Enriquillo-törésvonal mentén akár 7,2-es erősségű földrengés is várható a következő időszakban. A keddi haiti földrengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt.

Eric Calais arról is beszámolt, hogy a konferencia után két hónappal, 2008 májusában több találkozó során részletesen tájékoztatta a veszélyről Haiti miniszterelnökét és több magas rangú kormányhivatalnokot. Mint mondta, hangsúlyozta a politikusoknak, hogy szükség lenne legalább a kórházak, az iskolák és a legfontosabb kormányépületek megerősítésére.

"Nagyon komolyan vették, amit mondtunk nekik, de sajnos nem ültették át a gyakorlatba. Igazság szerint túl rövid volt az idő arra, hogy tényleg tegyenek valamit, különösen egy olyan ország esetében, mint Haiti, amely számtalan problémával küzd" - fejtette ki Calais.

Paul Mann hangsúlyozta, hogy a 2008 tavaszi figyelmeztetésük nem tartalmazott konkrét időparamétereket, amelyek gyors megelőző akciókra ösztönözhettek volna.

Haiti felkészülését nagyban lassította, hogy az országot az elmúlt időszakban természeti katasztrófák egész sora sújtotta: csak 2008-ban négyszer érte trópusi vihar vagy hurrikán. A karibi ország emellett súlyos szegénységtől és politikai bizonytalanságtól is szenved.

Bár az, hogy a Haiti fővárosa, Port-au-Prince közelében lévő zónában magas a földrengések kockázata, csak az elmúlt években vált nyilvánvalóvá, a területen a történelem során többször is megmozdult a föld - mondta el Carol Prentice amerikai geológus. 1692-ben és 1907-ben Jamaicát rombolta le egy-egy földrengés, amelyek szintén az Enriquillo-törésvonal mentén alakultak ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását