2024. május 2. - Zsigmond

Veszélyes gombelemek

Zenélő üdvözlőkártyáktól a bájosan mozgó játékokig manapság igen sok tárgyban találhatók elektromos gombelemek, melyeket a gyerekek lenyelhetnek, vagy orrukba, fülükbe dugnak. Kanadában a McGill Egyetem gyermekgyógyászai szomorú esetek ismertetésével igyekeznek a felnőtteket erre a veszélyre figyelmeztetni.
2010. január 10. vasárnap 16:58 - HírExtra
A karórát, rádiót vagy fényképezőgépet működtető parányi elem igazi technológiai fejlődés eredménye és felnőttnek, gyermeknek sok örömöt okoz. A karácsonyi üdvözlőkártya nem csak szép, de gyönyörűen zenél is és sok férfiember kapott olyan nyakkendőt, melynek közepén piros fény világít és a fénygömb megnyomására a kravátli elkezdi dalolni, hogy "Hull a pelyhes fehér hó".

Ha az elem kimerül, megáll az óra, elnémul a rádió, de ez csak azt jelenti, hogy az áramforrást ki kell cserélni. A gond az, ha a kivett elem olyan helyre kerül, ahol gyerekek is elérhetik. Sam Daniel gégész professzor a Medical News cikkében ismertette, milyen balesetek származhatnak abból, hogy kicsi emberkék szeretnék megkóstolni, meghallgatni ezeket a fényes, kerek holmikat.

Montrealban évente legalább tucatnyi, legtöbbször egy-kétéves gyerek kerül kórházba, mert gombelem került a torkába, gyomrába, vagy bedugta a számára érdekes gömböcskét a fülébe, orrába. A veszély az, hogy ezek az elemek rövid idő alatt szivárogni kezdenek és súlyosan károsítják a környezetükben lévő szöveteket, például a gyomor nyálkahártyáját.

"Ha tehát a kisgyerek lenyelte a gombelemet, az sürgős szakellátást igényel. A szivárgó elem már három órán belül életveszélyes helyzetet teremthet" - mondja a szakember. Arra is inti a felnőtteket, hogy ne próbálják eltávolítani a gyerek fülébe, orrába, torkába jutott fémcsomót, mert ez ritkán sikerül, viszont a tárgy még veszélyesebb helyre mozdulhat.

Sam Daniel a szülőknek azt ajánlja, hogy ők maguk csak akkor igyekezzenek segíteni, ha a gombelem olyan helyre jutott, hogy a gyerek emiatt nem kap levegőt, fuldoklik. Legjobb a megelőzés: a gombelem ne kerüljön elérhető módon a gyerekek kezeügyébe. Ez az emlékeztetés azért fontos, mert az ilyen balesetek szempontjából az ünnepek utáni hetek, hónapok a legveszélyesebbek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását