2024. április 20. - Tivadar

Nem lesz melegfelvonulás

A Meleg Büszkeség Napját ezúttal is csak csöndben, titokban ünneplik meg Szerbiában - a nagy többségtől eltérő módon szeretők ezúttal sem mernek az utcákra vonulni, mert félnek a bántalmazástól.
2008. április 25. péntek 06:50 - Hírextra

Belgrádban 2001-ben, Slobodan Milosevic rezsimjének megbuktatását követően, a rendszerváltás mámoros időszakában próbáltak meg a sok európai nagyvárosban mára megszokottá vált Gay Pride-ot tartani, ám az esemény utcai erőszakba torkollt. Utána volt még néhány próbálkozás, amelynek a résztvevőit már a rendőrség zaklatta, tartóztatta fel az utcán minden alapos indok nélkül.

Azóta a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták Szerbiában csak titokban mernek összegyűlni június 27. tájékán, hogy megemlékezzenek elődeiknek a rendőrségi zaklatás elleni 1969-es New York-i lázadása évfordulójáról.

Mint a Queeria centar nevű szerbiai melegegyesület egyik vezetője, Boban Stojanovic újságíróknak elmondta, a rendőrség ellenséges hozzáállása és a homoszexuálisok ellen rendszeresen alkalmazott erőszak miatt meg sem próbálnak demonstrációt tartani. Egy felmérést idézett, amely szerint minden negyedik szerb meleget és leszbikust ért már erőszakos támadás nyilvános helyen, de csak minden tizedik mert feljelentést tenni a rendőrségen.

A szerb társadalom ezen a téren egyelőre képtelen elfogadni a másságot - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását