2024. április 25. - Márk

Baba, fánk, torta

Rumos baba, Ekler fánk, Vasarely-dísztorta - néhány a süteménykülönlegességek közül, amelyeket az egyik szegedi cukrászda készített a Móra-múzeumban pénteken nyíló Vasarely-kiállítás tiszteletére.
2008. február 14. csütörtök 23:35 - Hírextra

Victor Vasarely, a XX. század meghatározó, magyar származású képzőművészét ismerői szerint - ha már más eszköz, "érv" nem maradt - csakis édességekkel, csokoládéval és süteményekkel lehetett bármiről meggyőzni. Így nem véletlen, hogy az egyik szegedi cukrászda - eredeti francia recept szerint - elkészítette az 1997-ben elhunyt művész két kedvenc cukrászsüteményét, a rumos babát és az Ekler fánkot, s ráadásként megalkotta a tárlat inspirálta saját ínyencségeit is.

A rumos baba friss piskótából készül rummal, gyümölccsel és tejszínhabbal, az Ekler fánk kávés és karamellás édesség, csokoládés sapkában - árult el részleteket a csütörtökön bemutatott különlegességekről Szűcs Zoltán mestercukrász.

A mintegy tizenkét kilogrammos, százötven szeletes Vasarely-dísztorta könnyű, felvert házi piskótából készül pikáns ízesítéssel, meggyel dúsított csokoládékrémmel töltve, marcipánburkolattal, díszítésben és színvilágában az op-art festészet kiemelkedő alakjának műveit idézi.

A cukrászok három Vasarely-kockát is megálmodtak a tárlatra: az egyik meggytöltelékkel dúsított csokoládékrémmel, egy másik pisztáciás ízesítéssel, a harmadik pedig málnalekvárral és étcsokival készül.

Azokat pedig, akik a sütemények mellett a pohárkrémeket is kedvelik, a Vasarely-kehely várja. A gyümölcsös ízesítésű könnyű krémekből csakis természetes alapanyagok felhasználásával összeállított ínyencség a művész képeinek színvilágát tükrözi.

A Móra Ferenc Múzeumban nyíló Vasarely-tárlat a művész életművének sokszínűségét mutatja be. A kiállításon március végéig megtekinthető negyvenhárom alkotást a pécsi és a Szépművészeti Múzeum, valamint magángyűjtők anyagából válogatták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását