2024. május 16. - Mózes, Botond

Benzintender: Molnár Csaba elmegy a bizottsági ülésre

Molnár Csaba eleget tesz a parlament rendészeti bizottsága meghívásának, amely pénteken tart rendkívüli ülést a kormányzati benzintenderről.
2010. január 7. csütörtök 16:25 - HírExtra
A kancelláriaminiszter egy csütörtöki háttértájékoztatón elmondta: a kormánynak nincs titkolnivalója a benzintenderrel kapcsolatban, ezért az erre vonatkozó dokumentumokat csütörtökön délután felteszik az internetre.

Molnár Csaba tájékoztatása szerint az OMV összességében félmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tett ahhoz az árhoz képest, amennyiért tavaly szerezték be a kormányzati szervek az üzemanyagot, a Mol ajánlatánál pedig 180 millióval volt kedvezőbb.

A bírálati szempontokról elmondta, azok 1997 óta lényegében ugyanazok: a leginkább az ár számít, ezen kívül a töltőállomások számát és területi eloszlásukat veszik figyelembe.
A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: árban egyértelműen az OMV ajánlata volt a legjobb. A másik két szempont pedig nagyjából kiegyenlített volt, hiszen a Mol-nak 17-tel több kútja van, mint az OMV-nek és az alvállalkozóinak, az Agipnak és az Avantinak, utóbbiaknak viszont jobb a területi eloszlásuk az országban.

Az előzményeket felidézve kitért arra: a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) tavaly október közepén írt ki központosított közbeszerzési eljárást a gépjármű-üzemanyag kiszolgálására. A kiírás egy évre szólt és a keretszerződés legfeljebb 50 millió liter üzemanyag beszerzésére ad lehetőséget.

A döntés, amely az OMV-t hozta ki nyertesnek, december 19-én született meg.
Mint mondta, a kormánynak ezután mérlegelnie kellett, hogy az OMV, amely nem áll nemzetbiztonsági védelem alatt, adhat-e üzemanyagot azoknak az állami szerveknek, amelyek viszont az alatt állnak.

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a kormány a két ünnep között, december 29-én hozott rendeletet arról, hogy a rendvédelmi szervek és azok az intézmények, amelyeket a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter megnevezett, továbbra is a Mol-tól kapják az üzemanyagot.

Arra a kérdésre, hogy nem lett-e volna jobb ezeket már a közbeszerzési eljárás elején különválasztani, a miniszter azt válaszolta: nem tudhatták előre, hogy melyik cég lesz a nyertes.

A miniszter emlékeztetett arra: a kormány döntése nyomán 29 szervezetet vagy intézményt kivontak a közbeszerzési eljárás hatálya alól. Ezek külön megállapodást kötnek a Mol-lal, és azért nincs szükség a közbeszerzésre, mert az üzemanyag-forgalmazó cégek közül csak a Mol áll nemzetbiztonsági védelem alatt vagyis nincs versenytársa.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter a döntés után személyesen, e-mailben és faxon tájékoztatta a 29 szervezet vezetőjét, hogy minden marad a régiben, ne tegyenek semmit, mert ők továbbra is a Mol-nál tankolnak. Az intézmények közvetlenül kötnek szerződést a társasággal.

Arra a kérdésre, hogy kerülhettek-e illetéktelen kezekbe titkos rendszámok, úgy válaszolt: a nemzetbiztonsági fedésben dolgozók rendszámait nem kerültek az OMV-hez, ahogyan korábban a Mol-hoz sem, hiszen ezek a rendszámok titkosak.

A miniszter megjegyezte: a mentők rendszáma például semmilyen módon nem titkos, de ugyanez elmondható a rendőrségi autókról is. Ezek közérdekű adatok - jelentette ki.
Molnár Csaba kérdésre válaszolva azt mondta, azután is megáll a nagyjából félmilliárd forint megtakarítása, hogy kivettek 29 szervezetet a közbeszerzési eljárásból. A közbeszerzési eljárás keretében így is nagyjából hatszáz intézménynek, állami cégnek és önkormányzatnak van lehetősége kedvezményes áron tankolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását