2024. április 28. - Valéria

MDF: HIV pozitívok ne jöjjenek

Az MDF azt kezdeményezi, hogy az Európai Unión kívülről érkezők közül csak azok kapjanak tartózkodási vízumot Magyarországon, akiknek van negatív HIV-tesztjük - mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-nek.
2007. szeptember 2. vasárnap 18:18 - Hírextra
"A Magyar Demokrata Fórum szerint az államnak kötelessége polgárai egészségének védelmében cselekedni és megállítani a kedvezőtlen folyamatokat, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy az igénylők csak negatív AIDS-teszt mellett kaphassanak hosszú távú tartózkodási vízumot" - hangsúlyozta Pettkó András.

A javaslat szerint csak azoknak kellene negatív HIV-tesztet bemutatniuk, akik az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkeznek Magyarországra és vízumkötelezettek - tette hozzá.
Pettkó András hangsúlyozta: azt remélik, hogy a kormányzat a javaslat alapján megváltoztatja a vízumkiadási szabályokat és ezzel megelőzhető lesz a kelet-európai országokban tapasztalható HIV-robbanás. A képviselő szerint azért is fontos lenne a módosítás, mert évente 30-40 ezer tartózkodási engedélyt ad ki Magyarország.

A politikus hozzátette: a Boross-kormány utolsó évében született kormányrendelet negatív HIV-teszthez kötötte a tartózkodási engedély megadását, a jelenlegi idegenrendészeti törvényben azonban nem szerepel egyértelműen az, hogy ilyen dokumentumot kell bemutatnia a kérelmezőnek.

Az AIDS terjedése elleni idegenrendészeti eszközök használata elfogadott gyakorlat a más államokban is, így például Lengyelországban, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban - mondta Pettkó András.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007-es törvény szerint a tartózkodási engedély kiadását vagy meghosszabbítását meg kell tagadni, ha a harmadik országbeli állampolgár közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, és nem veti alá magát kötelező és rendszeres egészségügyi ellátásnak.

A törvényhez kapcsolódó kormányrendelet kimondja: a harmadik országbeli állampolgár tartózkodási kérelmében köteles nyilatkozni arról, hogy tudomása szerint van-e fertőző betegsége és ha igen, részesül-e rendszeres ellátásban. A rendelet szerint a harmadik országbeli állampolgár kötelezhető a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzésére vagy orvosi igazolás bemutatására.

Az MTI-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint a megváltozott szexuális szokások, a felvilágosítás alacsony szintje és a migrációs folyamatok miatt Magyarország egyfajta HIV-robbanás előtt áll. A regisztrált fertőzöttek száma évről-évre emelkedik: korábban évente 60-70, ma már 80-100 új esetet regisztrálnak Magyarországon. A regisztrált pozitívok száma egy-két éven belül meghaladja majd a másfél ezret.

Nemcsak a melegek, hanem a heteroszexuálisok között is terjed a vírus. Magyarországon egyre több olyan esetet találnak például, amikor a páciens afrikai partnerétől kapta el a halálos kórt.
Magyarország a romló adatok ellenére - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony fertőzöttségű államok közé tartozik. A szakemberek szerint ugyanakkor kérdés, hogy a Romániában, Ukrajnában és a Balti-államokban tapasztalt robbanás mikor éri el Magyarországot.

Az ENSZ szervezete, a UNAIDS és az Eurostat adatai azt mutatják, hogy Nyugat- és Közép-Európában jelenleg 720-740 ezer HIV-fertőzött él. Évente 20-22 ezren kapják el a gyógyíthatatlan betegséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását