2024. június 17. - Laura, Alida

A kormány adós maradt?

Teljesületlenek maradtak a szocialista vezetésű kormánnyal szemben támasztott elvárások az elmúlt nyolc évben - nyilatkozta a Népszabadság szombati számában Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.
2010. január 2. szombat 09:55 - HírExtra
Az elnök közlése szerint hamarosan elkészül az az elemzés, ami átfogó képet ad arról, hogy alakult az utóbbi években a munkavállalók helyzete.

Pataky Péter szerint a lakosság jelentős része azt várta, hogy az MSZP-vezetésű kormányzással felgyorsul a felzárkózás Európához, elsősorban az életszínvonal, a reálkeresetek tekintetében.

Az elnök az interjúban közölte: testületi döntés még nincs, de a tagszervezetektől érkezett jelzések alapján azt valószínűsíti, hogy nem lesz választási együttműködés az MSZOSZ és a szocialista párt között. Hozzáfűzte: ilyen megkeresést még nem is kaptak. Az MSZOSZ szocialista-szociáldemokrata platformjának megvan a kapcsolata az MSZP-vel, de az más jellegű.

A munka törvénykönyvével kapcsolatban a szakszervezeti vezető kifejtette: elavult a törvény munkahely-felfogása, ezért nem tudnak a munkajog kollektív intézményei az elvárt hatékonysággal működni.

A munkanélküliség témáját érintve Pataky Péter az interjúban azt mondta: "a szakszervezetek eléggé eszköztelenek a munkahelyek megvédésére. (...) Tennivalójuk és felelősségük is abban van, hogy a jelenleginél keményebben számon kérhető szabályok érvényesüljenek."

Pataky Péter úgy véli, hogy a szakszervezetek befolyása nem olyan kicsi, mint ahogy arra általában "rálegyintenek". Hozzátette: a magyar munkavállalók fele kollektív szerződés szabálya alatt dolgozik és vannak törekvések az arány növelésére.

Az MSZOSZ elnöke az interjúban azt mondta: "bármelyik párt kerül is kormányrúdhoz tavasszal, olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, amely segít kilábalni a válságból, hogy ne legyen felesleges az áldozat, amit ebben az évben a munkavállalók meghoztak."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását