2024. április 26. - Ervin

Fidesz: elkéstek az alapkamat-csökkentéssel

A Fidesz szerint egy évvel ezelőtt és egy lépésben kellett volna 6 százalék körüli szintre csökkenteni a jegybanki alapkamatot. Szijjártó Péter ezt azután közölte az MTI-vel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn.
2009. december 21. hétfő 17:08 - HírExtra
A Fidesz elnöki stábjának vezetője közleményében úgy értékelte, az idő megint őket igazolta.

Felidézte: amikor több mint egy éve felszólították az MNB-t, hogy radikálisan, 6 százalékra csökkentse a jegybanki alapkamatot, "a szocialisták, a kormány, de még a nemzeti bank vezetője is éles kirohanásokat intéztek az ellenzéki párt és annak elnöke ellen".

Szijjártó Péter szerint hiába figyelmeztették a döntéshozókat, hogy a túl magas kamat megfojtja a gazdaságot, nem hallgattak rájuk. "Mostanra szép lassan levitték a Fidesz által szorgalmazott 6 százalék közelébe az alapkamatot. Ám ezt egy éve kellett volna megtenni – egy lépésben" - hangsúlyozta.

Ha akkor elfogadták volna a Fidesz javaslatát, most nem lenne Magyarországon 150 ezerrel kevesebb munkahely, nem lenne 10,5 százalék a munkanélküliség, és nem lenne 8 százalékos a gazdasági visszaesés - írta az ellenzéki képviselő.

A politikus úgy látja, mindezért "a tehetetlen, alkalmatlan Gyurcsány-Bajnai-korszak a felelős, és szomorú, hogy a szocialisták ebben a rossz döntéssorozatban partnerre találtak a jegybank vezetőiben".

A 6,25 százalékos mértékkel az alapkamat a 2006 júniusa és júliusa közötti szintre süllyedt. Ennél 20 éves története során csak egyszer, 2005 szeptembere és 2006 júniusa között állt alacsonyabb szinten, 6 százalékon.

Elemzők korábban úgy vélték: a következő hónapokban még egy vagy két kamatvágással 5,5 százalékra, történelmi mélypontjára süllyedhet az alapkamat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását