Szilveszteri Tuti bólék kicsiknek és nagyoknak
Hamár unalmas a sima pezsgő és fel akarjuk dobini különleges italokkal a bulit, akkor íme 4 tuti bolé kicsiknek és nagyoknak, plusz egy plusz egy izgalmas lencseleves recept, hogy ne maradjon senki sem éhen.
2009. december 31. csütörtök 16:30 - HírExtra
Eperbólé
• 50dkg földi eper, ( két nagyobb konzerv vagy fagyasztott is megfelelő)
• 12 dkg. porcukor,
• 7 deciliter fehér bor,
• 1 üveg pezsgő,
• tálaláshoz jégkockák.
Elkészítés:
Egy nagy tálba beleöntöd az epret, a cukorral vegyítve,majd, tedd hűtőbe 2 órára. Ezt követően az előhűtött borral és pezsgővel öntsd fel és óvatosan keverd össze. Ha még pikánsabbá szeretnéd varázsolni, reszelj bele egy fél citrom héját. Mindig hidegen kínáld! A pohárba, amibe kiszeded tegyél előtte jégkockát, így aki akar ropogtathat is.
Ütős magyaros
Hozzávalók:
• 250gr fagyasztott meggy
• 250gr fagyasztott eper
• 1 citrom karikázva héjastól
• 250gr mazsola
• 1 liter száraz bor
• 1 üveg pezsgő
• 0.5 liter rum
Elkészítés
A gyümölcsöket a lehűtött borral és a rummal keverd össze és tedd hűtőbe. A pezsgőt pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt öntsd hozzá. Ízlés szerint még a pezsgő előtt cukrot adhatsz hozzá.
Kolbászos lencseleves
20 dkg lencse, 2 sárgarépa, zellerzöld, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 szál füstölt kolbász (házival a legjobb, ha van rá mód), 10 dkg tarhonya, olaj, liszt
A lencsét előző nap megmosom és beáztatom! Másnap felteszem főni egy lábasba kb. 3 liter vízbe. Sózom, borsozom és 2-3 gerezd fokhagymát összetörve beleteszek. Amikor félig megfőtt hozzáadom a répát megpucolva, karikára vágva és a zellerzöldet. Amikor majdnem kész beleteszem a karikára vágott kolbászt és a tarhonyát. Készre főzöm, majd kis olajjal és lisztettel rántást készítek. Pici pirospaprikával színezem és kicsit még forralom!
Friss kenyérrel a legjobb, akár előre is elkészíthető!