2024. május 28. - Emil, Csanád

Fergeteges a hangulat Földesen

Fergeteges hangulatban zajlik a ötödik Kárpát-medencei vőfélytalálkozó a hajdú-bihari Földesen - tapasztalta szombaton a helyszínen az MTI tudósítója.
2009. november 28. szombat 21:53 - HírExtra
Csaknem 120 vőfély nagyszámú érdeklődő előtt idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét: rigmusokban, énekekben, történetekben, táncokban elevenednek meg az egykori lakodalmi hagyományok.

A hétvégi találkozó már pénteken a vőfélyek szakmai továbbképzésével, az alföldi és a Kárpát-medencei vőfélyek hagyományait taglaló könyv bemutatójával kezdődött - mondta el az MTI-nek Gönczi Mária, a találkozó sajtóreferense.

E közben a vőfélyfeleségek és a földesi asszonyok csigacsinálással múlatták az időt, majd elkezdődött az Úgynevezett "csigavég taposás", a reggelig tartó bál, sok-sok tánccal és énekkel.

Az idei "taposó-bál" olyan jól sikerült, hogy a legkitartóbb zenekar muzsikálásának szombat reggel hat órakor a disznóvisítás vetett véget: ekkor kezdődött a "disznóvágás földesi módra".
A vőfélyek persze már talpon voltak, szóltak a rigmusok, a lakodalmi énekek, a találkozó emlékére felállított kopjafánál pedig az egyik legidősebb vőfély, a 80 éves, Györgyfalváról érkezett Jaskó István (Pitti) járta el a legénytáncot.

Bemutatta tudását a legfiatalabb vőfély, a 11 éves hajdúböszörményi Fekete Patrik is, aki - mint azt az MTI tudósítójának elmondta - két hete "élesben rigmusolt" egy igazi lagziban.

Az ötödik Kárpát-medencei vőfélytalálkozó várhatóan vasárnapba nyúló András- és Katalin-napi bállal fejeződik be Földesen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását