2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ünnepi TOP 10-es filmek

Van, aki bevallja (van aki nem), hogy igencsak el tud érzékenyülni a karácsonyi filmektől. Minden estre tény, hogy sokan szeretik újra és újra megnézni az ilyenkor unalomig ismételt beszélőkutyás, világmegváltós vagy épp romantikus filmeket...
2009. december 24. csütörtök 09:04 - HírExtra
Nyakunkon az év utolsó napja. Ilyenkor mindenkinek jól esik elnyújtózni a tévé előtt és kipihenni a karácsonyi rokon látogatós rohangálós főzőcskézős mizériát, igyekezve csak a szép pillanatokat elraktározni. Ehhez elengedhetetlen feltankolni némi rágcsálnivalóval, esetleg egy lélekemelő italal - és jöhet egy igazi, családi mozi. Íme a karácsonyi after best of filmTOP 10-es lista, amit nem érdemes kihagyni.

1. KARÁCSONYI ÉNEK
(amerikai animációs film, 96 perc, 2009)
Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye izgalmas és érzelmes olvasmány immár 166 éve, kicsik és nagyok számára egyaránt. 2009-ben az Oscar-díjas Robert Zemeckis újraálmodta Dickens látomását, így Ebenezer Scrooge története idén forradalmi 3D-s animációs változatban kerül a mozik vásznaira.

2. KISASSZONYOK
(am. film, 115 perc, 1994)
Igazi karácsonyi lányregény a XIX. században élt Louise May Alcott önéletrajzi művéből. 1862-ben, az amerikai polgárháború derekán járunk. Az apa a fronton van, a négy March lány pedig lassacskán nővé érik. A csöndesen bölcs Meg, a megnyerően kedves Amy, a betegeskedő Beth, és a modern elvek szerint élő, írónőnek készülő Jo March életútján keresztül kirajzolódik egy viszontagságos, mégis romantikus kor története.

3. ÉN, PÁN PÉTER
(angol–am. film, 97 perc, 2004)
A XIX. század végén élt sikeres skót színpadi szerző, James Matthew Barrie négy fiúgyermek és gyönyörű édesanyjuk hatására belefeledkezik az örök gyermeklétbe, hogy kirekessze a zord valóságot. A Pán Péter-mese születésének körülményei elevenednek meg előttünk.

4. FEGYVERSZÜNET KARÁCSONYRA
(francia–német–angol–román háborús film, 116 perc, 2005)
A valós események inspirálta film 1914 karácsonyán játszódik, amikor angolok, franciák és németek együtt cigarettáztak, fociztak és beszélgettek a frontvonal kellős közepén. Ez az este örökre megváltoztatta négy ember – egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy német tenor és szerelme – életét. Karácsony éjjelén megvalósult a lehetetlen.

5. AZ ÉLET CSODASZÉP
(am. film, 130 perc, 1946)
Az amerikai filmklasszikus karácsony éjszakáján játszódik, amikor a kisvárosi pénztárosnak kicsúszik a lába alól a talaj. A takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete. Öngyilkosságra készül, amikor az égben felfigyelnek rá, és egy szárnyaira vágyó angyal megkapja a „nagyfőnöktől” a nemes feladatot, hozza rendbe a dolgokat.

6. KÓRISTÁK
(francia–svájci–német vígjáték, 96 perc, 2004)
1949-ben járunk. Clément Mathieu, munka nélküli zenetanár elvállal egy felügyelőtanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató által alkalmazott rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt, és a zene varázsának, a közös éneklésnek köszönhetően sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait.

7. A DIÓTÖRŐ ÉS AZ EGÉRKIRÁLY
(német–orosz-am. animációs film, 83 perc, 2004)
E. T. A. Hoffmann meséje egy furcsa karácsonyeste történetét meséli el, amely réges-régen, Nürnberg városában esett meg. A kis cselédlány álmában megjelenik a gonosz Egérkirály az egerek seregével. Diótörő áll az ólomkatonák élére, és védi meg a kis hercegnőt.

8. BILLY ELLIOT
(angol film, 110 perc, 2000)
Igazi rút kiskacsa-történet az 1984-es nagy angliai bányászsztrájk idejéből. A kis észak-angliai bányászfaluban élő, tizenegy éves Billy bokszedzések helyett a balettpróbákat választja. Legyőzi az akadályokat, és elkápráztatja a londoni Királyi Művészeti Akadémia felvételiztető tanárait, hogy pár évvel később lenyűgöző balett-táncos váljék belőle.

9. KOLJA
(csehszlovák–angol film,111 perc, 1996)
A rendszerváltás idején Prágában játszódó történetben Frantisek Louka csellóművész névházasságot köt egy orosz nővel, aki azonban gyorsan az NSZK-ba távozik. A nő „legközelebbi hozzátartozójára” hagyja ötéves kisfiát, Kolját. A férfira rászakad a karakterétől idegen gondoskodás kötelezettsége, a távolság azonban szép lassan csökken közöttük – miközben győz a „bársonyos forradalom”.

10. IGAZÁBÓL SZERELEM
(ang. vígj. 129 perc, 2003)
A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

+ 1 kihagyhatatlan
Ha pedig klasszikusok, akkor kihagyhatatlan a két pofonosztó, Bud Spencer és Terence Hill klasszikus karácsonyi verekedése: a Bunyó Karácsonyig. Moses (Bud Spencer) a Vadnyugat egyik legügyesebb és legádázabb fejvadásza. E dicső foglalkozással igyekszik eltartani népes családját. Jól jönne neki az 5000 dollár, amit az elvetemült Sam Stone fejére tűztek ki. Moses házában váratlanul megjelenik testvére, Travis (Terence Hill) akit nem igazán kedvel. Moses szívesen szabadulna öccse társaságától, de képtelen lerázni. Ráadásul állandóan összetűzésbe keverednek idétlen alakokkal. Sam Stone elfogása sem megy simán, mert mindig sikerül átejtenie a fivéreket...
Forrás: port.hu,nol.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását