2024. április 23. - Béla

A "cinizmus csimborasszója" a Fidesz

A kormányszóvivő szerint az, aki azt állítja, hogy a jegybanki alapkamatot pártházakból lehet meghatározni, vagy nem ismeri a valóságot, vagy pedig nem akarja tudomásul venni azt, s a Fidesz a "cinizmus csimborasszója".
2009. december 21. hétfő 19:46 - HírExtra
Szollár Domokos ezt hétfőn arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Szijjártó Péter (Fidesz) szerint elkéstek az alapkamat-csökkentéssel, mert egy évvel ezelőtt és egy lépésben kellett volna 6 százalék körüli szintre csökkenteni a jegybanki alapkamatot.
"Pálinkás jó reggelt kívánunk az ellenzéki pártnak! A jegybanki alapkamatról a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jogosult dönteni. Őszintén hisszük, hogy a Fidesz szóvivőjének nyilatkozata a pillanatnyi zavar szüleménye, nem pedig egy esetleges Fidesz-kormányzás karakterformáló jövőképe" - fogalmazott.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: a Monetáris Tanács az alapkamatot nem pártutasításra, hanem a magyar és a globális gazdasági, pénzügyi helyzet és jövőbeni kilátások gondos mérlegelése után határozza meg. A gazdasági válság tavaly októberi kitörésekor az alapkamat 11,50 százalékos volt, most nyolc hónapi sikeres válságkezelés után 6,25 százalék - tette hozzá.

Mint mondta, a tavasz óta tartó folyamatos és fokozatos csökkentésben - talán - szerepet játszhattak a Bajnai-kormány válságkezelési intézkedései: a pénzügyi egyensúly megteremtése, a kiadások nagyon szigorú csökkentése és a jövő év elején életbe lépő adócsökkentés. Az intézkedéseknek köszönhetően az ország megmenekült a gazdasági összeomlástól, 1,7 millió devizahiteles terhei enyhültek, mintegy 100 ezer embert tudott a kormány visszaterelni a munka világába és közel 70 ezer ember munkahelyét sikerült megtartani - jelentette ki.

Szollár Domokos közlése szerint a lépéseknek köszönhetően Magyarország irányába újjáéledt a nemzetközi bizalom, amelyet csak a pécsi "Fidesz-Suez-botrány" tudott egy kicsit beárnyékolni.

Ugyanakkor - mint fogalmazott - jó hír, hogy a Fidesz is elkötelezett híve az alacsony jegybanki alapkamatnak. Szerinte jó hír azért, mert akkor ez garancia lehet arra nézve, hogy az ellenzéki párt, ha módja és alkalma lesz arra, felelősen folytatja azt, amit a Bajnai-kormány elkezdett és továbbmegy a válságkezelés áprilisban megkezdett útján. "De ha ez így van, akkor meg mi végre a löttyös indulat valamennyi Bajnai-intézkedés ellen? Így vagy úgy, de a cinizmus csimborasszója a Fidesz" - közölte a kormányszóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását