2024. május 2. - Zsigmond

Miniatűr mélytengeri állatkákat fedeztek fel

Több mint 5000 méteres mélységben meglepően sok, eddig ismeretlen parányi állatkára bukkantak kutatók a tengerfenéken.
2009. december 17. csütörtök 13:02 - HírExtra
Az egysejtű élőlényeket az Atlanti-óceán déli részén, különböző helyszínekről hozták felszínre.

A felfedezés több nemzetközi expedíciónak köszönhető. Az állatkák túlnyomó többsége ostoros egysejtű, amely főként vízből áll, és a maga két-tíz mikrométeres nagyságával az emberi szem számára észrevehetetlen. A kutatásban részt vevő Kölni Egyetem zoológiai intézetének két munkatársa, Hartmut Arndt és Frank Scheckenbach az amerikai tudományos akadémia folyóiratában közölte az eredményeket a német Focus Magazin internetes kiadása szerint.

Első ízben kerültek elő ilyen élőlények a mélytengeri iszapból. Az állatok a csekély táplálékkínálat ellenére meglepő változatosságról tanúskodnak - számoltak be a kutatók, aláhúzva, hogy számos olyan állatot hoztak felszínre, amelyet még sose látott ember, és amely nem szerepel egyetlen nemzetközi génadatbankban sem. Az eredmények azt sugallják, hogy a tenger mélyén éppoly fajbőséggel fordulnak elő az egysejtűek, mint a sekélyebb vizekben.

Az apró állatok igen hasznos szerepet töltenek be élőhelyükön, ugyanis segítenek szabályozni a mélység oxigénháztartását azzal, hogy baktériumokat esznek. Amennyiben az oxigénfogyasztó baktériumok elszaporodnak, az ostorosok is felélednek nyugalmi állapotukból, és elfogyasztják a baktériumtömegeket - így elkerülhető az oxigénhiány.
Az expedíciók során vonóhálókkal és talajmintavevőkkel első ízben hoztak fel mintát 5500 méter mélységből. A kutatók most egyes élőlényeket tenyészteni kezdtek, hogy többet tudjanak meg táplálkozási stratégiájukról, illetve hogy kiderítsék, miként bírják ki a mélységben uralkodó 250 báros nyomást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását