2024. május 10. - Ármin, Pálma

Önkéntes gyerekeken tesztelik a védőoltást

Önkéntes afrikai gyermekek ezreinek bevonásával tesztelik 2009-től a kutatók azt a maláriavakcinát, amely korábban már biztató eredményeket hozott a különösen a gyerekekre veszélyes betegség elleni küzdelemben.
2008. november 28. péntek 16:57 - Hírextra
Mozambikban négy évvel ezelőtt kétezer gyermeket oltottak be a váltóláz ellen, s a kísérlet nyomán született tanulmány szerint a vakcina 35 százalékkal csökkentette a klinikai maláriás esetek számát, 50 százalékkal pedig a legsúlyosabb megbetegedések számát.

Mivel a malária leggyakoribb áldozatai a kisgyermekek, a kutatók szerint elkerülhetetlen, hogy rajtuk is kipróbálják az "RTS,S" elnevezésű szert. A Bill Gates Alapítvány és más jótékony szervezetek támogatásával így került sor az eddigi legnagyobb szabású oltássorozat megszervezésére, amelynek keretében a vakcina hatását jövő év elejétől hét afrikai ország 16 ezer gyermekén próbálják ki, akinek szülei beleegyeznek az oltás beadásába.

Omar Juma, a tanzániai Bagamoyo kerületi kórház illetékese hangsúlyozta, hogy a személyiségi jogokat és az etikai kérdéseket nagyon fontos tényezőként kezelik. A helyi közösségek hagyományosan gyanakvóak a külföldről érkező kezdeményezésekkel szemben - magyarázta.
"Nem akarnak kísérleti tengerimalacok lenni. Ha az ember a vakcináról akar beszélni, előbb a betegséget kell megismertetni velük. Azt szeretnék hallani, hogy vigyázni fogunk a gyerekekre" - mesélt a nehézségekről Juma.

Ám mivel a vakcinaprogramba bekerülő gyerekek lényegesen jobb orvosi ellátást kapnak a kutatóktól, mint amit a helyi kórházak nyújtanak, sok asszony "irigykedik", ha az ő gyermeke nem jut oltáshoz - fogalmazott az ötgyermekes Fatima Stilihari, a tanzániai Ifakara közösségi tanácsadó testületének tagja.

Közegészségügyi szakértők szerint Afrikának, a világ legszegényebb kontinensének 12 milliárd dollárjába (2450 milliárd forint) kerül a malária a halálozás és a kiesett termelőképesség miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását