2024. április 19. - Emma

Nincs különbség nő és férfi között

A magas vérnyomás betegség szempontjából nincs különbség nők és férfiak között: ha a vérnyomás emelkedett, mindkettőnek eredményes kezelésre van szüksége. Ausztrál kutatók 31 nemzetközi vizsgálat adatainak összesítésével kapott eredményeiket az Európai Sz
2008. december 6. szombat 09:08 - Hírextra
Évtizedek óta ismételten föllobbanó vita tárgya: van-e különbség bizonyos szívbetegségek megjelenésében, jelentőségében férfiak és nők között. Föltételezték, hogy például a hölgyek hormonális rendszere miatt a szív- és érbetegségek később, más tünetekkel lépnek fel a nők körében, mint a férfiakéban.

Fiona Turnbull a vérnyomáscsökkentéssel foglalkozó, nemzetközi munkacsoport 69 tagjával együtt foglalkozott azzal, hogy a hölgyek magas vérnyomását más gyógyszerekkel, másképp célszerű-e kezelni, mint az urakét. A kutatók 31 olyan tanulmányt találtak a szakirodalomban, melynek adatai megfelelően megbízhatók voltak és a nőkre, illetve férfiakra vonatkozó értékek alakulását a kezelés során pontosan elkülönítették.

Az értékelést nehezítette, hogy a terhesség esélye miatt a hölgyek jelentős részét biztonsági okokból nem vonják be az ilyen vizsgálatokba. Az új készítményeknél még nem tisztázott, a gyógyszer milyen módon és mértékben jut át a méhlepényen a magzatba és ennek lehet-e kedvezőtlen hatása a babára, ezért a gyógyszervizsgálatokban sokkal kevesebb a női résztvevő, mint a férfi.

A 31 tanulmányban ennek megfelelően 103 268 férfi és 87 349 nő adatai szerepeltek, akiknek magas vérnyomását különböző gyógyszerekkel igyekeztek csökkenteni. Megnyugtató módon a hölgyek és az urak vérnyomásának alakulása a vérnyomáscsökkentőkre hasonló volt.

Az ilyen vizsgálatokban azonban nem elégséges a műszer által kiirt számérték csökkenése. A kutatók azt is nézték, hogy a szív- és érbetegségek kockázata, például az infarktus vagy a szélütés bekövetkezése hogyan alakult a két betegcsoportban, volt-e különbség a nők vagy a férfiak között.

A megfelelően kezelt nők és férfiak vérnyomása hosszú távon nem csak hasonló mértékben javult, de a gyógyszerek szív- és érvédő hatása is azonos módon érvényesült. Ahol van valami különbség a hölgyek javára, annak az a magyarázata, hogy a gyengébb nem tagjai erősebben tartják magukat a gyógyszerek pontos beszedéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását