2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ébredés után legkárosabb a dohányzás

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók.
2009. december 3. csütörtök 18:38 - HírExtra
Kis létszámú, 252 fős vizsgálatukban a Penn State College munkatársai úgy találták, hogy akár 75-szörös különbség is lehet a dohányosok vérében a nikotin egyik bomlástermékéből.

A kotinin nevű származék koncentrációját olyan embereknél vizsgálták, akik egyébként egyaránt napi húsz szál cigarettát szívtak el. Az egészségre veszélyes anyagból a legmagasabb szintet azoknál mérték, akik a felkelés utáni fél órában, éhgyomorra gyújtottak rá az első cigarettára.

A BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk) ismertetése szerint a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban megjelent tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a leszokást segítő programokban érdemes különös figyelmet fordítani ezekre a nagy rákkockázattal élő, erősen nikotinfüggő emberekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását