2024. április 29. - Péter

Teljesen rendbehozható a zsíros bőr

Bőrünk az emberi test legnagyobb szerve, megérdemli hát, hogy jobban figyeljünk rá. Ki ne szeretne egészséges, tökéletes, bársonyos bőrt, hiszen állapota tehet bennünket vonzóvá vagy épp ellenkezőleg, akár taszítóvá is. A zsíros bőr nem csak a tinédzserek
2008. január 10. csütörtök 14:14 - Hírextra
Latinul a zsíros bõr neve seborrhoea, amely fokozott faggyúműködést jelent. Nemcsak a faggyú mennyisége több az átlagosnál, hanem a minõsége is megváltozik.

Öröklõdik

Kialakulásában elsõsorban öröklött alkati tényezõk játszanak szerepet. A férfi nemi hormonok (androgén) fokozzák a faggyúmirigy mûködését. Külsõ tényezõk még csak tovább ronthatnak a helyzeten: például stressz, a friss levegõ és a mozgás hiánya, a helytelen táplálkozási szokások, emésztési zavarok, székrekedés, helytelen bõrápolás stb.

A zsíros bõrnek két fajtáját különböztetjük meg: olajos (Seborrhoea oleosa), amikor a bõr fénylõ, és könnyen eltávolítható mitesszerek jelennek meg rajta; illetve száraz (Seborrhoea sicca), ekkor a bõr fénytelen, felülete kiszárad, gyakran hámlik, vízhiányos, feszül, sok mitesszer kíséri, melyek nyomkodás után begyulladnak, könnyen kisebesednek, nehezen gyógyulnak meg. Pattanások is tarkíthatják, és ezek nyomában sajnos életre szóló pigmentfoltok, sebhelyek maradhatnak hátra.

Kezelés

Komoly esetekben természetesen orvoshoz kell fordulni, hogy kideríthesse az okokat, de a problémák – hála a tudomány fejlõdésének – többségében kozmetikai kezeléssel is rendezhetõk. Már számos olyan fejlett technika, gépi és külsõ szerekkel való kezelés létezik, mellyel a legproblémásabb bõrt is rendbe lehet hozni. Nagy elõnyük, hogy kiválthatják a szájon át szedhetõ, sokszor a szervezetre káros hatású szereket, továbbá azonnal eltüntetik a tünetekkel együtt járó nyomokat is, és rendszeres kezelés mellett hosszú távú megoldást nyújtanak. Mindeközben a bõrt fiatalítják, regenerálják (pl. bõrcsiszolás).

Mit tehetünk otthon?

A zsíros bõr otthoni ápolásakor nagyon fontos a rendszeres napi bõrtisztítás, a heti minimum egyszeri radírozás, a mélyhidratálás és az olyan kozmetikumok használata, melyek a bõrt nem szárítják, hanem szabályozzák a faggyúmirigyek működését, miközben minden olyan hasznos anyagot tartalmaznak, melyek a bõr megfelelõ működéséhez szükségesek (pl. algák, ásványi sók, vitaminok).

A bõr tisztítása korábban szappanokkal történt. Ma már nem tartjuk korszerűnek az erõs zsírtalanító és szárító hatású készítményeket. Korunkban egyre inkább teret hódítanak a szintetikus detergensek. Ezek többsége nem irritál, hipoallergén tulajdonságú, és pHértéke is megfelelõ.

Tavasztól késõ õszig elengedhetetlen a megfelelõ fényvédelem is. A modern alapozókrémek már önmagukban is tartalmaznak fényvédõ elemeket, de testünket védenünk kell egyéb készítményekkel is a nap károsító, öregítõ sugaraitól. Bõrünk az a ruhánk, melyet sosem vethetünk le. Óvjuk meg, vigyázzunk rá jobban!
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását