2024. május 19. - Ivó, Milán

Második forduló dönt a román elnökválasztáson

A romániai elnökválasztások december 6-i második fordulója dönt majd Traian Basescu jelenlegi államfő, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje között.
2009. november 23. hétfő 06:56 - HírExtra
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 3,3 és 4,9 százalék közötti szavazati aránnyal végzett. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint jelöltjük jó eredményt ért el. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint az összefogás hiánya miatt nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat.

Várható volt, hogy kiélezett küzdelem lesz az első két helyezett között, Traian Basescu karizmatikus egyénisége és Mircea Geoana posztkommunista tartalékai döntő szerepet játszottak - mondta Tőkés. Sajnos az is borítékolható volt, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje az előző elnökválasztásokat alulmúló eredménnyel fog szerepelni - tette hozzá a püspök.

Az urnazárás pillanatában négy különböző exit poll felmérésnek is közzétették az adatait, mindegyik szerint Basescu került az első, Geoana pedig a második helyre.

A Realitatea hírtelevízió megrendelésére az INSOMAR intézet Basescu számára 32,8 százalékot mutatott ki, Geoana 31,7 százalékkal követi őt. Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje 21,8 százalékkal lett harmadik. Az Antenna3 hírtelevízió a CCSB közvélemény-kutató intézet adatait tette közzé. Eszerint Basescu 34,1, Geoana pedig 30,9 százalékot ért el. Az állami közszolgálati televízió (TVR1) a CURS közvélemény-kutató intézet felmérésére támaszkodott, eszerint Basescu 33,72, Geoana 31,44, Antonescu 21.53 százalékot hódított meg magának. A B1 televízió csatorna a CSOP és az IRES intézetek exit poll adatait ismertette, amelyek azt mutatják, hogy Basescu a voksok 33,2, Geoana pedig azok 30,3 százalékát gyűjtötte össze.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a CSOP szerint 4,9, a CURS szerint 3,26,, a CCSB és az INSOMAR szerint pedig 3,6 százalékot ért el. Az RMDSZ vezetői a napokban döntenek arról, hogy a második fordulóba jutott két román politikus közül melyiket támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását