2024. június 2. - Kármen, Anita

Kiss Péter: a kisebbségek a nemzet egyenrangú tagjai

A kormány a hazai kisebbségeket a nemzet szerves részének, egyenrangú tagjának tekinti - mondta Kiss Péter tárca nélküli miniszter szerdán a parlamentben.
2009. november 18. szerda 10:22 - HírExtra
A Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek 2007. február és 2009. február közötti helyzetéről szóló beszámoló és az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat expozéjában Kiss Péter kiemelte: 2007-ben változott a kisebbségi önkormányzatok számára a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások elszámolásának rendje.

Ennek alapján az átlagosan teljesítő települési kisebbségi önkormányzatok a megelőző évben egységesen biztosított támogatásnál mintegy 25 százalékkal magasabb állami támogatáshoz jutottak - tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy a legjobb eredményt elérő kisebbségi önkormányzatok pedig a korábbi támogatás kétszeresét megközelítő támogatáshoz jutottak.

Kiss Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebbségi törvény 2005-ös módosítását követően egy új, háromszintű kisebbségi önkormányzati rendszer jött létre.

Ennek alapján a 2006 őszén megválasztott települési, majd a 2007-es választást követően megalakult területi és országos kisebbségi önkormányzatok alkotják a kisebbségi képviselet színtereit - közölte.

A miniszter felidézte, hogy 2007 márciusában mind a tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbség megválasztotta országos önkormányzatát, valamint megalakultak a területi kisebbségi önkormányzatok.

Utalt egy 2008-ban elfogadott törvényre, amely szabályozott kereteket biztosít a romani és beás nyelvű állampolgárok számára anyanyelvük használatára az oktatás különböző szintjein.

Megemlítette, hogy 2007 és 2009 között folytatódott a kisebbségek kulturális autonómiájának megteremtése érdekében létrejött kisebbségi intézmények támogatása. Hozzátette: 2008-ban az e célra biztosított támogatás növekedett.
A tárca nélküli miniszter példaként megemlítette, hogy elkészültek a romani és beás nyelv fejlesztési feladatai.

Kiss Péter közölte: 2007-ben elindult a Magyar Rádió önálló kisebbségi közszolgálati csatornája. Az MR4 napi 12 órás nemzetiségi rádióadást sugároz a 13 nemzetiség részére - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a kormány a nemzetközi vállalásokkal összhangban a romák társadalmi hátrányának leküzdésére elkészítette roma integrációs stratégiáját.
Elmondta: a beszámoló elkészítése során széles körű egyeztetés volt a kormányzati szervekkel, az országos kisebbségi önkormányzatokkal és a kisebbségi civil szervezetekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. november 18. 10:44
Kiss Péterék elmennek a ...!
Annyi fajta kisebbség él Magyarországon, mégis erről a szóról mindenkinek csak az EGYIK jut eszébe. Talán véletlen?
Ez a parlamenti szellentés a probléma elkenésének eklatáns példája: Itt nem "A" kisebbségekkel van a probléma, hanem csupán eggyel. Különben is, ha ezt kisebbségi problémaként kezelik, akkor már itt nagy baj van.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását