2024. április 25. - Márk

Szarvasgomba milliókért

Kereken 100 ezer euróért (2,074 millió forint) cserélt gazdát egy 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.
2009. november 9. hétfő 14:28 - HírExtra
Az értékes gombát egy hongkongi gyűjtő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Grinzane Cavourban tartott aukción. Összesen 11 olasz fehér szarvasgomba (Tuber magnatum) került kalapács alá: a bevétel 250 ezer euróra rúgott.

A gombaárrekordot is Olaszország, Toszkána tartja: két évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát kereken 223 ezer euróért adtak el.

A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért.

A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. Gyűjtésének fő időszaka október és november hónap. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását