2024. április 20. - Tivadar

Minden ami liba

Libaszépség- és énekversenyt, bájgúnár és buta liba viadalt, valamint hordólovaglást és lopós borszállítást is rendeznek a szombati Márton-napi vigasságon a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban - közölte Páll István, az intézmény vezetője hétfőn az MTI-vel.
2009. november 2. hétfő 14:15 - HírExtra
A nyírségi skanzenben - más szabadtéri múzeumokhoz hasonlóan - november 7-én 10.00 órától tartják a lúdhoz és az új borhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatót és kóstolót, illetve a tréfás vetélkedőket - mondta az igazgató.

Kiemelte: az érkező látogatókat már a kapuban borral, libatepertővel és libazsíros kenyérrel fogadják, majd ebédre tepsiben sült libahúst, ludaskását, liba zúzapörköltet kínálnak. A desszertként felszolgált ludas sütemények között természetesen ott lesz a lúdláb torta is.

Páll István tájékoztatása szerint a várhatóan több ezer vendéget köszönti Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, majd a program a Márton-napi legényavatóval indul, amelyet a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely művészeti szakközépiskolájának diákjai mutatnak be, felelevenítve a hagyományokat.

A tréfás vetélkedők sora a libaszépség- és énekversennyel indul, amelyre bárki benevezheti kecses és jó hangú baromfiját. A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás települései is részt vesznek a Márton-napi vigasságon, s nevezik lúdjaikat a nem mindennapi viadalra. Persze, a települések vállalkozó szellemű lakói is versenyre kelnek hordólovaglásban, lopós borszállításban, valamint libás vetélkedőkön mérik össze tudásukat, ügyességüket a Bájgúnár címért, de kiosztják a Buta libának járó díjat is az utolsóként végzőknek.

Külön érdekessége lesz a napnak, hogy bárki libatollból írótollat készíthet, amelyet ki is kell próbálni.

A libás ételek mellett kemencében tököt és krumplit is sütnek, s lesz bemutató téli falusi foglalatosságokból, így hímzést, stoppolást, rongylabda- és kenőtollkészítést, üvegfestést, valamint gyertyamártást lehet tanulni. Mindemellett borkóstolás, kádárok bemutatója és a régi kirakodóvásárok visszaidézése színesíti még a programot.

A jó ebédhez a Folk Fusion Zenekar ad koncertet, míg a legkisebbeknek a Lúdas Matyi című rajzfilmet is levetítik a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati Márton-napi vigasságán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását