Szarvasgomba milliókért

Kereken 100 ezer euróért (2,074 millió forint) cserélt gazdát egy 750 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen.

Az értékes gombát egy hongkongi gyűjtő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Grinzane Cavourban tartott aukción. Összesen 11 olasz fehér szarvasgomba (Tuber magnatum) került kalapács alá: a bevétel 250 ezer euróra rúgott.

A gombaárrekordot is Olaszország, Toszkána tartja: két évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát kereken 223 ezer euróért adtak el.

A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó. A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért.

A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. Gyűjtésének fő időszaka október és november hónap. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.
Forrás: MTI