2024. május 3. - Tímea, Irma

"A jövő tudósgenerációit kell felkészítenünk"

A tudomány előtt álló legfontosabb kérdés, hogy hová akarunk eljutni - fejtette ki a Tudomány Világfórumán (WSF) Budapesten pénteken Kerri-Ann Jones, az amerikai külügyminisztérium környezetvédelmi és tudományos ügyeket felügyelő államtitkár-helyettese. Jones kiemelte: az emberiség előtt álló globális kihívások legyőzésére a jövő tudósgenerációinak felkészítésére kell hangsúlyt fektetni.
2009. november 6. péntek 13:24 - HírExtra
Az Egyesült Államok a béke és biztonság előmozdításával, a Föld megóvásával és egy igazságosabb globális gazdaság megteremtésével akar válaszokat adni az előttünk álló kihívásokra. "Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a tudomány és a technológia fontos szerepet játszik, és a jövőben is fontos szerepet tölt majd be e célok megvalósításában" - fejtette ki az amerikai politikus a tudomány jövőjével és a haladással kapcsolatos fórumon.

Fontos, hogy a tudomány és technika eszközeit felhasználjuk a globális problémák megoldásában. Az előttünk álló problémák égetőek, és mindannyiunkat érintik. A Föld "kicsi lett", a kihívásokban - az éghajlatváltozásban, a katasztrófákban vagy éppen a járványokban - osztozunk - jegyezte meg.

Az Egyesült Államokban felismerték ennek jelentőségét, az amerikai kormány elkötelezett amellett, hogy a tudományt bevonja a politika alakításába. A párbeszéd erősítésén túl a politikai vezetés a tudomány jelentős mértékű anyagi támogatással is erősíteni akarja a tudomány és a technológia befolyását. Csak kutatásra több mint 18 milliárd dollár (3318 milliárd forint) jut, a GDP 3 százalékát is meghaladó összeget fordítják tudományos célokra - közölte az amerikai politikus. A döntések meghozatalához ugyanis a lehető legjobb tudományos információkra van szükség - fűzte hozzá.

Washingtonban most nagyon sok pozíciót tudósok töltenek be, és az Obama-adminisztráció nagy hangsúlyt akar fektetni a jövő tudósgenerációinak képzésére is - jelezte Jones. "Nagyon elkötelezettek vagyunk emellett" - hangsúlyozta. Mindezeknek azonban kéz a kézben kell járniuk annak a gondolatnak az elfogadásával, hogy haladást világszerte csak a tudomány elfogadásával lehet elérni - mondta az államtitkár.
Az amerikai elgondolás szerint ehhez három dologra van szükség: a tudományos adatok felhasználására a globális ügyeket érintő döntéshozatal folyamán - erre szolgál jó példaként az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi tanácskozás -, az eszközök biztosítására a tudomány számára, valamint a tudománydiplomácia erősítésére. "A tudománydiplomácia lehetőséget teremt az együttműködés és a jó kapcsolatok megteremtésére" - fejtette ki Jones.

"Hillary Clinton külügyminiszterként gyakran beszél a tudománydiplomácia jelentőségéről" - emlékeztetett a politikus, aki hozzátette: Clinton bejelentette egy tudományos nagyköveti program létrehozását - a program első kinevezettjei világhírű tudósok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását