2024. június 17. - Laura, Alida

KDNP: kényszerpályán a fiatalok és a jövőjük

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint hosszú távon került kényszerpályára a fiatalok jövője az államadósság egyre növekvő mértéke miatt.
2009. október 21. szerda 13:01 - HírExtra
Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az elmúlt években a rendszerváltás óta nem látott mértékben nőtt az államadósság.

Az utóbbi, főleg egy évben felvett hitelek "felelőtlen, pazarló hitelek voltak", ezeket nem beruházásokra, hanem aktuális kifizetéseire fordította a kormányzat. 1990 óta konszenzus volt, amelyet 2002-ben felrúgott az akkori szocialista-szabad demokrata kormány, s amely arról szólt, hogy jóléti, aktuális kiadásokat nem finanszíroznak hitelekből.

Mára oda jutott az ország, hogy mintegy 19 ezer milliárd forint, a hazai GDP körülbelül 80 százaléka az államadósság. Ez azt jelenti, hogy az állampolgároktól személyi jövedelemadóként beszedett minden három forintból kettőt az adósság törlesztésére kell fordítani - szemléltette a KDNP-s politikus.

A kormány saját legitimitása, hatalma megőrzése érdekében az ország és a fiatalok hosszú távú érdekét áldozta fel - mondta. Megjegyezte: ezt összeget a mai húsz éveseknek kell majd visszafizetniük.

Fülöp Attila, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség gazdasági munkacsoportjának vezetője elmondta: Magyarország GDP-arányos eladósodottság tekintetében az Európai Unió 27 tagállama közül "a negyedik legnagyobb terhet cipeli".

A régi szocialista országok közül, Románia, Bulgária 10-11 százalékos, Szlovákia, Szlovénia, Csehország 20-30 százalék körüli államadóssága messze elmarad ahhoz képest, ahol ma Magyarország tart - jegyezte meg.

A gazdaságpolitika megfordítására és az adósságspirál leállítására van szükség - hangsúlyozta.

Kitért arra is, nem azt állítják, a hitelfelvétel rossz, a kérdés, hogy mire és mekkora összeget vesznek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását