2024. március 29. - Auguszta

A Fidesz követelései

Levelet küld az MSZP elnökségének a Fidesz elnöksége, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást.
2009. június 10. szerda 11:54 - HírExtra
Majd a szocialisták eldöntik, hogyan gondolkodnak az új országgyűlési választásról - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A levélben számos követelést is megfogalmaz az ellenzéki párt: a parlamenti választásokig függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről, az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) és a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, állítsanak le minden átszervezést az oktatási rendszerben, vessenek véget "a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének", és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát.

Orbán Viktor közölte: ha kormányra kerülnek, minden privatizációs eljárást, amelyet ezután lefolytatnak, fel fognak mondani; az ingatlanadót, ha bevezetik, a Fidesz megszünteti, ha pedig a bankok elfogadják a külföldi hitelből kapott támogatást, "akkor nehéz tárgyalásokra kell számítaniuk a következő kormánnyal". Hozzáfűzte: ha bevezetik, akkor az új Ptk.-t is vissza fogják vonni, hasonlóan a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslathoz, az oktatási rendszert pedig a mostanihoz képest más alapokon akarják újjászervezni.

A Fidesz elnöke közölte azt is: sürgős és azonnali vizsgálatot lát szükségesnek annak felderítésére, hogyan kerülhetett a vagyonadó bevezetése az IMF és a magyar kormány közötti szerződésbe annak módosításakor.

Kérdésre válaszolva elmondta: a nyílt levelet azért nem küldik el másnak - például az SZDSZ-nek -, mert az ország állapotáért a fő felelősséget a szocialisták viselik.Megjegyezte: megvárják az MSZP válaszlevelét, és ezután döntik el, kezdeményezik-e újra a parlament feloszlatását. Arról egyébként nincsenek információik, hogy vannak-e MSZP-s képviselők, akik támogatják a levélben foglaltakat - fűzte hozzá.

A tájékoztatón Orbán Viktor a szocialisták által terjesztett mitológiának, fabulának nevezte, hogy gazdasági válságban egy kormány csak népszerűtlenül teheti intézkedéseit, és emiatt elveszíti a választást. Ezzel szemben a Fidesz elnöke szerint az igazság az, hogy a válságot valóban kezelni kell, ám az emberek rendelkeznek azzal az intellektuális képességgel, hogy megértsék, ki az, aki az ő érdekükben dolgozik. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy például Közép-Európában mindenhol a kormányzó pártok nyertek, egyedül Magyarországon nem. Orbán Viktor szerint a válságkezelés jelenlegi módja a gazdasági összeomlás felé vezeti az országot.

Az emberek - óriási arányban - megvonták a bizalmat a szocialista kormánytól, és változást akarnak - összegezte az EP-választás eredményét, hozzátéve, hogy a változás akadályának mindenki a szocialistákat tekinti. A nyílt levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: világossá teszik benne, hogy "ezt a választást nem lehet másként értelmezni, csak úgy, ahogy Horn Gábor szokta".

Hangsúlyozta: korábban soha egyetlen pártnak sem volt esélye arra, hogy egy rossz koalíciós kompromisszum nélkül adjon többséget az Országgyűlésben. Ezt az esélyt nem szabad elmulasztani - emelte ki.

Orbán Viktor szerint amit meghirdetett, az megvalósult: "egy a tábor, egy a zászló". Az EP-választás eredményével kapcsolatban kifejtette: "A mi táborunk egy és egységes, és többet foglal magában, mint az ország fele. (...) Mekkora tábort akarunk még? Azt gondolom, hogy ez pontosan elegendő, ezt a tábort nekünk nem kell növelni". Hozzátette ugyanakkor: örömmel veszik, ha még jönnek, de nem akarnak kompromisszumot kötni se jobbra, se balra.

Akik a szocialistákra vagy a Jobbikra szavaztak, általában nagyon nehéz helyzetben lévő, elkeseredett emberek. "Én ezekhez az emberekhez beszélek, és ezek előtt az emberek előtt mindig minden kapunk nyitva van" - mondta; hozzáfűzve: az ő problémáikra csak a Fidesz tud megoldást nyújtani, de - mint fogalmazott - "a mi táborunk megvan".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. június 10. 13:35
Ez a buzi érdekes számol, a választáson az ország egyharmada vett részt csupán ccsak ezek között értek le 53%-ot, valójában 10 millió állapolgárból 1.2 milliót többségnek beállítani, mocskos hazudozás, melyet úgy emékeztem Gyurcsánynál kikértek meguknak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását