2024. május 16. - Mózes, Botond

Nem tárgyalunk a szlovákokkal

Az Országgyűlés külügyi bizottság lemondta keddre tervezett közös ülését a szlovák parlament külügyi bizottságával, jelentette be szombaton Németh Zsolt. A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke elmondta, hogy ezzel tiltakoznak a Szlovák Nemzeti
2007. szeptember 22. szombat 18:02 - Hírextra
Németh Zsolt már jelezte a szlovákoknak, hogy lemondták a meghívást. A bizottság elnöke elmondta, hogy a szlovák külügyi bizottság is felelős a szlovák parlament csütörtöki döntéséért, mert szerepet játszott a szöveg véglegesítésében.

Mint ismeretes, csütörtökön a szlovák parlament kimondta: érinthetetlenek, megváltoztathatatlanok a Benes-dekrétumok. Az Eduard Benes csehszlovák elnök neve alapján Benes-dekrétumokként ismert dokumentumok 1945 és 1948 közt a kollektív bűnösség elve alapján az élet szinte minden területén korlátozták, vagy akadályozták a szlovákiai magyarokat jogaik gyakorlásában.

Németh Zsolt szerint a szlovák parlament döntése nem más, mint a kollektív bűnösség elvének megerősítése, ami alapja volt a magyar és német vagyonelkobzásoknak, és a deportálásoknak. A külügyi bizottság elnöke közölte, hogy ez az elv ellentétes az Európai Unió normáival, és az egyetemes emberi jogi normákkal, és a diszkrimináció tilalmával. Szerinte ez nem magyar kérdés, hanem a demokráciáról szól.

Németh Zsolt elmondta, hogy a Fidesz támogatja a felvidéki magyarok, és Magyar Koalíció Pártjának a Benes-dekrétumok elleni küzdelmét, és a magyar kormány határozott fellépését a kétoldalú és nemzetközi fórumokon. A Fidesz kész az egyeztetésre az üggyel kapcsolatban, és részt vennének egy közös stratégia kidolgozásában.

A szlovák parlament a dekrétumok megerősítésével politikai nyilatkozatot fogadott el, közölte Németh Zsolt, és a SZNT ezzel jelezte, hogy nem kívánják hatályon kívül helyezni a jogszabályokat. Németh elmondta, hogy még mindig alkalmazzák a Benes-dekrétumokat hivatkozási alapként a kárpótlási ügyeknél. A politikus emlékeztetett arra, hogy Csehországban már nem lehet alkalmazni ezeket a jogszabályokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását