2024. május 3. - Tímea, Irma

Kínozták a guantánamói foglyokat?

Engedélyezte a londoni felsőbíróság egy volt guantánamói fogoly állítólagos kínzásáról készült, a brit hatóságokkal megosztott amerikai titkosszolgálati iratok közzétételét.
2009. október 17. szombat 11:00 - HírExtra
A bíróság az etiópiai származású Binyam Mohamed ügyében hozta meg határozatát. Az amerikai titkosszolgálat összefoglalót készített a kínvallatásról, amelyet megosztott a brit kormánnyal. London nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva mindeddig elutasította a dokumentum közzétételét. A bíróság azonban úgy találta, hogy az irat nyilvánosságra hozatala nem sért komoly nemzetbiztonsági érdeket, sőt "elemi erejű közérdek" fűződik ahhoz, hogy a társadalom megismerhesse.

Mohamedet 2002-ben Pakisztánban vették őrizetbe, majd állítása szerint három hónapon át tartották fogva, s amerikai és brit kihallgatói kegyetlenül megkínozták, hogy beismerő vallomásra bírják. Ezután Marokkóba vitték, ahol másfél évig őrizték, s mint állítja, ott is megkínozták. Innen 2004 januárjában Afganisztánba hurcolták - elmondása szerint itt is éheztették és verték -, végül még abban az évben átszállították a guantánamói amerikai börtöntáborba, ahol csaknem öt évig raboskodott. A férfit idén nyáron engedték el.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy nem elégedett a bírósági határozattal. Ian Kelly szóvivő Washingtonban hangsúlyozta, hogy meg kell óvni a nemzetbiztonsági szempontból kényes információkat, valamint azokat a bizalmas csatornákat, amelyeken keresztül azokat megosztják a szövetségesekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását