2024. április 29. - Péter

Kudarcra ítélt fesztivál?

A fergeteges koncertek ellenére is kevesen voltak kíváncsiak az első Roma Ikon fesztiválra, mely a roma kultúra népszerűsítésére lett volna hivatott. A következőn talán majd többen lesznek...
2009. október 16. péntek 16:57 - Gedei Szilárd
Roma Ikon fesztivál. Hogy nem hallott róla? Pedig már vége is van. A rendezvény lényege az volt, hogy nem roma zenekarok és előadók mutatták meg a közönségnek, hogyan szólnak dalaik egy kis romás beütéssel.

Fellépett például a fesztiválon a Jazz’n da City, a Maszkura és a tücsökraj és a Heaven Street Seven (utóbbi banda a Karaván Famíliával, az egyetlen roma zenekarral együtt állt színpadra), de a Magna Cum Laude, a Colorstar, Palya Bea és Dés András, sőt még Novák Péter is tiszteletét tette az eseményen.



A koncerteken kívül Bódis Kriszta filmjeit és az Igazgyöngy Alapítvány gyermekeinek rajzaiból rendezett kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

A szervezők célja, miszerint szerették volna megmozgatni a közönséget a roma stílusban átírt dalokkal, lényegében sikerült, azaz képesek voltak kihasználni a kultúra erejét, mely közelebb képes hozni egymáshoz a roma és a nem roma társadalmat.

Novák Péter, az est házigazdája is optimistán értékelte a fesztivált: „Ez egy olyan kezdeményezés, amelyet folytatni kell, sőt, idővel az ország különböző kistérségeibe, régióiba is el kell vinni a fesztivált, hogy egy közös, egységes platformot hozhassunk majd létre, az egyetlen, mindenki által ismert nyelven, a zene nyelvén”.



A vártnál kevesebb számú érdeklődő ellenére is a hagyományteremtés tehát a fesztivál hosszabb távú célja. Első lépésként tavasszal újra megrendezik a Roma Ikont, ahol talán már valóra válik a szervezők álma is, akik bíznak abban, hogy a következő fesztivál szponzorok segítségével már nyereségessé válhat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását