2023. június 3. - Klotild

A nagybányai festészetet bemutató kiállítás

Ötven festmény érkezett a Magyar Nemzeti Galériából Csíkszeredába arra a kiállításra, amely a nagybányai festészet remekeit hivatott bemutatni. A Kolozsváron megjelenő, Krónika című napilap keddi tudósítása szerint A nagybányai művésztelep.
2008. április 29. kedd 13:38 - Hírextra

Válogatás a Magyar Nemzeti Galéria és a székelyföldi múzeumok gyűjteményéből című kiállítás május 8-tól lesz látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

Az értékes képek egy osztrák műtárgyszállító cég speciális belső klímarendszerű teherautóján érkeztek a csíkszeredai Mikó-várba. Itt a remekműveket a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészeinek, Boros Juditnak és Szücs Györgynek az irányításával csomagolták ki és helyezték el a termekben.

A Magyar Nemzeti Galéria erre az alkalomra ingyen kölcsönözte a festményeket, amelyek közül tizenhét a budapesti galéria állandó tárlatának része.

A képek kétharmada az elmúlt években bejárta Európát: egyebek között Firenzében, Párizsban, Krakkóban, Bécsben állították ki őket – mondta a lapnak Gyarmati Zsolt, a csíkszeredai múzeum igazgatója. További öt festmény Székelyföldről, a Maros Megyei Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a házigazda Csíki Székely Múzeum tárlóiból származik.

Gyarmati szerint először lesz látható Erdélyben ilyen átfogó kiállítás a nagybányai iskola és művésztelep anyagából. Elsősorban az iskola alapító nemzedékére összpontosítanak, így Hollósy Simon, Thorma János, Réti István, Ferenczy Károly, Ziffer Sándor képei alkotják majd a kiállítás gerincét. A július 21-éig látogatható tárlatra csak Nagybányáról több száz érdeklődő jelezte előre részvételi szándékát - írta a Krónika.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását