2024. május 19. - Ivó, Milán

Bokros Lajos az MSZP-SZDSZ-MDF miniszterelnökjelöltje?

Interjúnk második részében Almássy Kornél Bokros Lajosról és az MDF politikájáról, kutatásfejlesztésről, a liberális oktatáspolitika tévutairól, és saját politikai jövőjéről beszélt.
2009. október 9. péntek 07:49 - Pénzes Dávid

Szeged viszont megépítheti az ELI nevű szuperlézert.

Igen. És meggyőződésem, hogy a lézer kapcsán egy törvényre lenne szükség. Definiálnunk kell a célt, hogy mire akarjuk a forrásokat elkölteni (hiszen 200 millió eurós a projekt), és azt, hogy az ELI-nek milyen részét szeretnék Magyarországon felépíteni, amivel az alapkutatások számára hasznos eszköz mellett kapcsolódó kutatási feladatokkal is tudnák foglakozni, és profitot tudunk létrehozni az egészségügytől kezdve a hadászatig.



De mindezt nem lehet egyedül, független politikusként megtenni. Esetleg belép a Fideszbe?

Minden erőmmel a kormányváltást szeretném elősegíteni. Hogy ez konkrétan hogyan fog megtestesülni, azt még nem tudom. Fiatal, oktatással és kutatással foglalkozó politikusként úgy érzem, hogy van még feladatom. Nem ragaszkodom mindenáron ahhoz, hogy a parlamentbe kerüljek: ha ez lenne csak a célom, tavaly nem indultam volna el Dávid Ibolya ellen.

Egyáltalán politikusként gondol magára?

Politikus vagyok, de az egyetemen is tanítok és mérnökként is dolgozom. Nem esik le a karikagyűrű az ujjamról, ha például a betonkövet kell fölverni egy szakvélemény elkészítéséhez. Van egy jó szakmám (építőmérnök – a szerk.), így a politika nem tesz kiszolgáltatottá.



Mint az oktatási bizottság tagja, az oktatáspolitikában is szeretne tevékenykedni?


Ez a másik terület, amit a magaménak érzek. Itt is rengeteg a tennivaló. Miközben óriási a pénztelenség az egész oktatásban - megszűnés szélére kerültek például az alapfokú művészeti oktatást biztosító intézmények - olyan háttértanulmányokra, szakértői kifizetésekre, haszontalan programokra mennek el százmilliók, amik teljesen fölöslegesek.

Szükség lenne egy világos, átlátható finanszírozási rendszerre, és egy olyan új közoktatási törvényre, ami társadalmi és szakmai konszenzussal készül el, és ami aztán hosszú távon, kiszámítható viszonyokat teremt. Át kell gondolni az egyetemi képzés jelenlegi rendszerét, a bolognai folyamat tapasztalatait. Az oktatásban kell a fejlesztés, de nem azt kell megváltoztatni, ami jó volt. Az évente történő változások az oktatásban rendkívül károsak.

Kívülről úgy tűnik, még mindig Magyar Bálint irányítja a magyar oktatáspolitikát.

Ez így is van. Magyar Bálint (SZDSZ) ugyan már nem miniszter, mégis az általa vezetett liberális oktatáspolitika tartja rajta a kezét a magyar oktatáspolitikán. Ez pedig nagyon káros. A Hiller István vezette oktatási minisztérium gyakorlatilag semmit nem tett le az asztalra. Most az folyik, hogy Magyar Bálint és Sándor Klára (SZDSZ) kigondol valamit, amit aztán benyújtanak a Parlamentnek, és a szocialistákkal együtt megszavazzák.

A liberális oktatáspolitika egy korábbi javaslatban törvénybe foglalta azt az abszurd ötletet is, hogy alsóban nem lehet buktatni, vagy hogy nem lehet osztályozni, csak szövegesen értékelni. Ez ép ésszel is belátható, hogy hova vezet: a felső tagozatosok egy része követelmény híján írástudatlan és akkor már lényegében nem lehet velük mit kezdeni.

A tanárverésekről mi a véleménye?

Ennek oka is részben a túlzottan megengedő liberális oktatáspolitika. Ezeknek nagyon keményen gátat kell vetni. Úgy gondolom, hogy az ilyen esetekben az iskolának jogot kell adni arra, hogy fél évre eltiltsák a tanulót az iskolától. Menjen magántanulónak erre az időre, a viselkedésének következményeit vállalja a szülő is. Az végre tisztázódott, hogy az ilyen esetek bizony a Büntetőtörvénykönyv hatály alá esnek, ám ettől most még bejárhat az elkövető az órára.

Ugyanakkor az is tény, hogy az elmúlt néhány év tragikus gazdasági és társadalmi mélyrepülése vezetett ezekhez az ügyekhez. Tehát nemcsak az oktatásban kell a megoldást keresni, hanem magát az országot kell kihúzni a gödörből. Ehhez pedig, kormányváltás, jobboldali konzervatív politika szükséges.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását