2024. április 27. - Zita

Amerikai csapatkivonás

Az amerikai csapatok kivonultak egy elszigetelt északkelet-afganisztáni támaszpontról, miután a múlt héten a nyolc éve dúló háború egyik leghevesebb csatájában megvédték a bázist egy tálib támadással szemben.
2009. október 9. péntek 15:10 - HírExtra
A visszavonulást a NATO vezette afganisztáni szövetséges erők jelentették be pénteken. Az amerikaiak igyekeznek kisebbíteni a kivonulás jelentőségét, mondván, a lépés nincs összefüggésben a múlt heti tálib támadással, mert azt már régóta tervezték, és egy szélesebb stratégia része. "Néhány nappal később amúgy is felszámoltuk volna" - mondta Thomas Clementson főtörzsőrmester.

Múlt szombaton több száz fegyveres támadta meg a Pakisztánnal szomszédos Nurisztán tartomány székhelye, Kámdés közelében fekvő amerikai bázist. A támaszpont nagy része leégett. Ami megmaradt belőle, az amerikai haderő a kivonulás után megsemmisítette - mondta el Clementson főtörzsőrmester.

"Ez a Talibán újabb győzelme" - lelkendezett Zabiulla Mudzsáhíd, a vallási fanatikus lázadók szóvivője. Szavai szerint ezzel a tálibok újabb kelet-afganisztáni körzetet vontak az ellenőrzésük alá.

A támaszpont elleni szombati támadásban nyolc amerikai és három afgán katona esett el; a lázadók nagyjából száz embert vesztettek a NATO közlése szerint. Az amerikai haderő több mint egy éve nem szenvedett el ilyen súlyos emberveszteséget egyetlen csatában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását