2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fatah-Hamász harc

A Fatah palesztin mozgalom továbbra is a nemzeti megbékélésre fog törekedni, de nem hagyja, hogy a rivális Hamász szervezet nyomást gyakoroljon rá - mondta Mahmúd Abbász, a Fatah vezetője kedden a párt betlehemi kongresszusán.
2009. augusztus 4. kedd 15:05 - HírExtra
"Nem fogjuk ezeknek a sötét alakoknak megengedni, hogy továbbmenjenek egy olyan úton, amely árthat a palesztin ügynek" - mondta Abbász a háromnapos rendezvény megnyitóján. A palesztin elnök hangsúlyozta: a palesztinoknak nem szabad "legitim harcukat a terror eszközeivel tönkretenniük", és mindaddig, amíg "van egy kis remény", folytatniuk kell a béketárgyalásokat Izraellel.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Fatah "fenntartja magának a jogot a - nemzetközi jog rendelkezései alapján is legitimnek tekinthető - ellenállásra".

Abbász elismerte a delegáltak előtt mondott beszédében, hogy a párt követett el hibákat, amelyek a Hamásszal szembeni vereséghez vezettek a Gázai övezetben. "Egyrészt a béketárgyalások megakadása, másrészt viszont gyenge teljesítményünk, a mindennapoktól való eltávolodásunk és a párton belüli fegyelem hiánya is hozzájárult ahhoz, hogy elvesztettük a törvényhozási választásokat (2006-ban), majd elvesztettük az ellenőrzést a Gázai övezet felett" - mondta a Fatah elnöke.

Abbász egyúttal új kezdetre biztatta a mozgalom tagjait. Kijelentette, hogy a mostani kongresszusnak "platformot" kell képeznie az újrakezdéshez, megerősítve a párt legfontosabb céljai - a szabadság és a függetlenség - megvalósítása érdekében folytatott küzdelmét. A Fatah húsz év óta az első kongresszusát tartja Betlehemben, 2250 küldött részvételével. Közel 400 delegált nem tudott eljutni a rendezvényre, mert a rivális Hamász nem engedte őket ki a Gázai övezetből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 16. 22:29
Fatah mozgalom?Terrorszervezet,mely 1993 óta nem törölte Alapokmányából,Izrael elpusztitását!Holott Oslóban ezt megigérte,ezért hozhatták létre a Palesztin Autonómiát.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását