2024. május 3. - Tímea, Irma

Bedőlhet a szociális ágazat?

A Fidesz-KDNP frakciószövetség szerint a jövő évi költségvetési javaslat megvalósulása a szociális ágazat "összedőlését" eredményezi.
2009. szeptember 17. csütörtök 16:17 - HírExtra
A jövő évi költségvetésben a kormány olyan mértékű elvonással kívánja a szociális ágazatot sújtani, amely a rendszer összedőléséhez vezet - erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus szerint mindenhol olyan mértékű az elvonás, hogy ezt már a fenntartók, illetve a szolgálatot teljesítő szociális munkások nem fogják tudni elviselni, össze fog dőlni a szociális rendszer.

A jövő évi büdzsére vonatkozó javaslat alapján a bölcsődei ellátás normatívája az idei 540.150 forintról 494.100 forintra, az utcai szociális munka normatívája 4.921.600 forintról 4.543.750 forintra csökkenne, míg a fogyatékos és demens betegek ellátásának támogatása 454.110 forint helyett 405.600 forint lenne - részletezte a szakpolitikus.

Szólt arról is, hogy a leginkább rászoruló idős emberek, a demens betegek bentlakásos intézményi ellátásának támogatása több, mint 80 ezer forinttal lenne kevesebb a tavalyihoz képest. Ugyanilyen arányú a csökkentés a fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátásánál. A legjobban a kormány az emelt színvonalú bentlakásos ellátást sújtaná, az idei 543.200 forint helyett 309.350 forint lenne a normatíva.

Az óvodai, iskolai, kollégiumi diákétkeztetés támogatása egyharmadára csökkenne, az idei 65 ezer forintról 22.500 forintra.

Soltész Miklós szerint még ennél is "elfogadhatatlanabb, undorítóbb és gusztustalanabb", hogy ugyanezt a normatívát ugyanilyen mértékben csökkentenék ott is, ahol fogyatékos gyermekeket ápolnak. Ez mutatja igazából a kormány hozzáállását a szociális területhez - fogalmazott, hozzátéve: nem érdekli őket mi történik a rászorultakkal, a fogyatékos emberekkel.

A képviselő példaként említette Bulgáriát, ahol a kormány eldöntötte, nem nyúl a szociális normatívákhoz, a támogatásokat nem csökkenti. Minden épeszű szakember tudja, hogy ha ezen a területen nagy elvonásokat hajtanak végre az a későbbiekben sokszoros károkat okoz, s végül többe fog kerülni - mondta.

Hozzátette: a szocialisták által beterjesztett költségvetés veszélyes a gazdaságra, és az egész magyar társadalomra. Tönkre teszi a családokat, az oktatási és szociális intézmények fenntartóit egyaránt.

Soltész Miklós úgy ítéli meg, hogy az eddigi megszorítások nem vezettek sehova, nem érték el céljukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását